Nejběžnější příčinou anémie – chudokrevnosti bývá nedostatek železa. K nedostatku železa může dojít jednoduše proto, že ho člověk nepřijímá dostatečné  množství  ve stravě (například vegetariáni), ale mnohem častěji proto, že ho ve zvýšené míře ztrácí.

Ke ztrátám železa dochází zároveň se ztrátou krve. To je také důvodem, proč anémií trpí daleko častěji ženy, které každý měsíc ztrácí malé množství krve při menstruaci. Právě ženy by měly dbát na dostatečný přísun železa a pro jistotu si občas nechat zkontrolovat krevní obraz a hladinu železa v krvi. Obzvláště to platí v těhotenství a v období, kdy je organizmus vyčerpaný po kojení.

Někdy může být krvácení natolik malé, že o něm postižený ani neví. Stává se to nejčastěji při krvácení z trávicího traktu, kdy tomu člověk nepřikládá žádný význam. Nejčastějším důvodem krve ve stolici bývají hemoroidy, ale může se jednat o závažnější onemocnění. 

Při chudokrevnosti, u které není známá příčina, kontrolují lékaři stolici na okultní krvácení. To znamená, že odeberou malé množství stolice a zjistí, jestli neobsahuje krev, která není vidět na první pohled. Nebraňte se tomuto vyšetření, při včasně odhaleném problému vám může zachránit život.

Vraťme se však k nedostatku železa. Při jeho prokázaném nedostatku se můžeme snažit vlastními silami zvýšit jeho příjem, což se nám může podařit především konzumací masa a vnitřností. Železo se nachází také v rostlinných produktech, ty však bohužel zažívací trakt vstřebává hůře než železo ze živočišných produktů. Přesto považujeme za dobrý zdroj železa fazole, čočku, meruňky, švestky, oříšky nebo mandle. Doplnit ho můžeme také brokolicí, špenátem a celozrnnými obilovinami.

Důležitým poznatkem je souvislost správného vstřebávání železa z rostlinných zdrojů s dostatečným přísunem vitaminu C, který napomáhá vstřebávání železa z trávicího traktu.

 

Autor: iz

Železo
Vitaminy