Většina diet se snaží pomocí slibů a lákadel svést z cesty správného stravování, protože cílem módních diet není pomáhat lidem s jejich nadměrnou hmotností, ale vydělávat na jejich důvěře. Slovo dieta (z řeckého diaita) přitom znamená strava, stravovat se. V češtině je dieta chápana zejména jako omezení energetického příjmu. Cílem by tedy nemělo být „dietu držet“, ale naučit se s dietou normálně žít.

Dieta Dr. Atkinse

Při „držení“ této diety je opět třeba zapomenout na sacharidy. Kromě zeleniny je povolena konzumace masa, vajec a většiny mléčných výrobků téměř v neomezeném množství, z jídelníčku jsou naopak vyřazovány sacharidy ve všech podobách. Od její původní verze je sice povolena omezená konzumace ovoce, která ale i tak nezajistí potřebné množství vitaminů a minerálních látek. I přes sliby obrovských hmotnostních úbytků za pocitu nasycení dietu z dlouhodobého hlediska nelze doporučit.

Sacharidy jsou důležitou součástí správného a vyváženého jídelníčku, jsou zdrojem potřebné energie a zmíněných vitaminů a minerálních látek. Jejich vynechávání je tedy jednoznačně nevhodné. Navíc, s vysokým příjmem bílkovin /maso, vejce, sýry/ přijímáme i nadbytek živočišného tuku a cholesterolu, z čehož mohou vyplývat jiné zdravotní komplikace. Studie, která srovnávala účinnost Atkinsonovy, Ornishovy a Zónové diety u obézních žen, potvrdila výrazný hmotnostní úbytek při dodržování Atkinsovony diety (největší ze srovnávaných diet), nicméně jiná, dříve publikovaná studie podobného rázu jako nejúčinnější označila dietu prof. Ornishe,  Atkinsonova dieta byla na posledním místě. Obě studie však upozorňují na nedostatečná data ohledně dlouhodobého dopadu stravy obsahující zvýšená množství tuků a bílkovin na zdraví člověka.

 

Dieta prof. Deana Ornishe

Dietu lze označit jako nízkotučný vegetariánský plán. Je povolena konzumace složených sacharidů (obiloviny), ovoce a zeleniny, minimum nízkotučných mléčných výrobků. Maso patří k zakázaným potravinám stejně jako ořechy a semena. Obě skupiny potravin autor vyřadil z důvodu jejich negativního vlivu na srdce a cévy. Jídelníček tím ochudil přinejmenším o kvalitní živočišné bílkoviny z masa či o zdraví prospěšné rostlinné tuky ze semen a ořechů, včetně některých vitaminů a minerálních látek.

Dietní plán obsahuje velmi nízký příjem energie díky malému povolení množství tuku. Při tak nízkém energetickém příjmu a současném vylučování masa je velmi komplikované zajistit adekvátní příjem bílkovin (zvláště rizikové u dětí v růstu, těhotné a kojící ženy, senioři). 

Redukce hmotnosti je tedy na úkor nedostatečného přísunu základních živin (bílkovin a tuků), některých vitaminů (B 12) a minerálních látek (železo, vápník, zinek, selen) a nelze ji proto doporučit.

 

Zónová dieta

Zónová dieta je jedna z mnoha redukčních diet, které nesmyslně bojují proti sacharidům. Vychází z předpokladu vytvoření tzv. „ideální zóny“, které dosáhneme při snížení příjmu sacharidů a navýšení příjmu bílkovin. Redukce hmotnosti je podmíněna sníženou konzumací sacharidů, která má přes snížené vyplavování inzulinu a snížený pocit hladu vést k překvapivým hmotnostním úbytkům. Je jistě chvályhodné snížit nadměrnou spotřebu některých sacharidů, především sacharózy (řepného cukru).

Autoři nerozlišují vlastnosti jednotlivých sacharidů a radikálně omezují sacharidy nezávisle na jejich povaze. Nedaří-li se sestavit vzorný jídelníček v „zóně“ pouze z přirozených zdrojů, autoři rádi pomohou prodejem jedinečných a zejména vyvážených produktů tzv. ZonePerfect tyčinek. Dieta dále radí, že energetická hodnota hlavních jídel by neměla přesahovat 2000 KJ, u svačin pak 400 KJ, a to nezávisle na hmotnosti, věku, pohlaví či zdravotnímu stavu jedince. Nerespektuje tak jedinečnost každého z nás, a navíc není jasné, kde potom brát potřebnou energii na autory tolik doporučované „pravidelné cvičení“.

 

Bikini dieta Victorie Principalové

Nejlépe vždy působí, když autorem diety je úspěšná, štíhlá žena anebo uznávaný lékař.

Dieta známé americké herečky se často objevuje v „dietní historii“ mnohých žen, a to i přesto, že hraničí se zdravým rozumem. V týdenním jídelníčku, což je doporučená doba dietního plánu, je více zakázaných potravin než těch povolených. Ze základních potravin jsou kromě pečiva, příloh a ovoce zakázané i mléčné výrobky, konzervované potraviny a káva. Při držení této diety se předem upozorňuje, že se dostaví hlad (kdo by neměl hlad při denním energetickém příjmu nepřesahujícím 4000 KJ,  tj. necelých 1000 kcal), a že není vhodné opakovat ji častěji než jednou ročně. Je lepší se inspirovat člověkem ze svého okolí, který úspěšně zhubl a nepřibral než neuvěřitelnými zkušenostmi celebrit.

 


Autor: md

 

Použitá literatura:
RODRIGUEZ, Judith C. Velký průvodce dietami: vyberte tu nejlepší pro vás!. Vyd. 1. Praha: Slovart, 2008, 192 s. ISBN 978-807-3911-423.
AGENCE NATIONALE DE SÉCURITÉ SANITAIRE DE L´ALIMENTATION. Evaluation des risques liés aux pratiques alimentaires d´amaigrissement. 2010, 160 s. Dostupné z: www.anses.fr
GARDNER, Christopher D. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN Diets for Change in Weight and Related Risk Factors Among Overweight Premenopausal WomenThe A TO Z Weight Loss Study: A Randomized Trial [online]. [cit. 2013-11-08]. ISSN 10.1001/jama.297.9.969.
 http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0002822311015720