Jednostranné diety
Tento způsob redukce hmotnosti plní stránky časopisů určených především ženám. Diety se mění dle aktuální módy a ročních období, základ je však vždy stejný. Dle rad z časopisů ženy konzumují jen jednu „ zázračnou“ potravinu (či skupinu potravin), která je dle aktuálního čísla týdeníku tím „zaručeným“ a jediným správným „detoxikátorem“  a rozpouštěčem tuku slibujícím rychlé váhové úbytky. 

Příkladem může být tzv. „citronová detoxikační dieta“. Nejde však o dietu v pravém slova smyslu jako spíše o půst. Povoleno je pouze popíjení vody s citronovou šťávou, eventuálně dochucené javorovým sirupem. Předpokladem je, že citron se v našem organizmu bude chovat jako „vnitřní čistič“ a „rozpustí“ nahromaděný tuk a toxiny, zatímco javorový sirup tělu dodá všechny potřebné vitaminy a minerální látky. Po doporučeném 5 až 7denním dodržení této diety zákonitě dojde k určité redukci hmotnosti, ta je ovšem daná převážně ztrátou vody.

Kromě vody dochází i k úbytku svalové hmoty, kterému nelze kvůli téměř nulovému příjmu energie předejít pohybovou aktivitou. Je nutné si uvědomit, že jako každá nepřiměřená redukční dieta, i citronový „detox“ s sebou přináší pocit hladu. Je nesmírně obtížné vydržet nic nejíst po tak dlouhou dobu. Po této tzv. očistě se musí počítat s nevyhnutelným jo-jo efektem (opětovné přibrání je po prodělané redukci hmotnosti zpravidla větší, než byla původní hmotnost). Všechny diety postavené na podobném základě vedou jednoznačně k omezování pestrosti a vyváženosti jídelníčku a jsou zcela nevhodné.
 

Chrononutrition

Autorem u nás zatím nepříliš známé, ale např. ve Francii velice populární diety je Dr. Alain Delabos. Název diety je odvozen z řeckého „khronos“ – čas. Principem je rozdělení příjmu základních živin do čtyř denních jídel a „jíst správné potraviny ve správný čas“. Autor vychází z předpokladu, že naše tělo živiny využívá a ukládá v závislosti na denní době. Doporučuje tuky přijímat zejména ráno (typickou snídaní je jakýkoliv druh sýra, máslo a jeden kousek pečiva), pokrmy s vysokým obsahem bílkovin a s minimem sacharidů v době oběda (k velké porci masa či vajec je povolena malá miska obilovin), na svačinu doporučuje jednoduché cukry a tuky (ovoce, čokoláda) a večeře je určena pouze těm, „kteří se bez ní nedokážou obejít“, ale i tak musí být lehká (pouze bílkoviny a malá miska vařené zeleniny). Konzumace jogurtů a  ostatních mléčných výrobků (vyjma sýru na snídani) je zakázána. Vysoký příjem bílkovin navozuje delší pocit nasycení a brání pojídání mezi jídly. Jednoznačně negativní je však absolutní zákaz jogurtů, minimální příjem zeleniny a nízký příjem ovoce jakožto zdroje potřebné vlákniny, vitaminů a minerálních látek a vysoký příjem  tuků ( převážně nasycených).

 

Bezlepková dieta k redukci hmotnosti

Bezlepková dieta je určena především lidem trpícím celiakií (nesnášenlivost lepku) nebo alergií na lepek. V současné době je ale propagována i jako prostředek pro snižování hmotnosti, módní je mezi hollywoodskými celebritami. Zpráva o průzkumu trhu potravin a nápojů uvádí, že spotřebitelé pokládají bezlepkové výrobky za zdravější než jejich „běžné“ protějšky obsahující lepek. Bezlepkový však neznamená, že je bez tuku a má nižší energetickou hodnotu. Současné studie účinek diety s omezením lepku na snížení hmotnosti člověka neprokázaly. Naopak při dodržování této diety může vést k nedostatečnému přívodu sacharidů, železa, kyseliny listové, niacinu, zinku a vlákniny. U jedinců, kteří netrpí celiakií ani alergií na lepek, může mít bezlepková dieta negativní dopad na stav střeva a střevní mikroflóry (dochází k redukci počtu prospěšných bakterií a nárůstu patogenních bakterií). Další studie provedené u celiaků naopak prokázaly nárůst hmotnosti po zavedení bezlepkové diety, což je vysvětlováno zlepšením absorpce živin v trávicím traktu, zavedením pokrmů s větším obsahem bílkovin a tuků a zavedením bezlepkových výrobků, kdy některé mají vyšší energetickou hodnotu než běžné potraviny s lepkem.

Ve světě diet se dá stále ještě něco vymýšlet, i když jsou to často opravené verze starých diet, které řada „ odborníků“ opráší a upraví. Nová dieta je na světě, obvykle doplněna zázračnými prostředky na hubnutí. I přes často rychlé hmotnostní úbytky, je většina těchto diet považována za nevhodný způsob stravovaní, který podléhá nežádoucímu jo-jo efektu.

 

Autor: md

Použitá literatura:
RODRIGUEZ, Judith C. Velký průvodce dietami: vyberte tu nejlepší pro vás!. Vyd. 1. Praha: Slovart, 2008, 192 s. ISBN 978-807-3911-423.
AGENCE NATIONALE DE SÉCURITÉ SANITAIRE DE L´ALIMENTATION. Evaluation des risques liés aux pratiques alimentaires d´amaigrissement. 2010, 160 s. Dostupné z: www.anses.fr
GARDNER, Christopher D. Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN Diets for Change in Weight and Related Risk Factors Among Overweight Premenopausal WomenThe A TO Z Weight Loss Study: A Randomized Trial [online]. [cit. 2013-11-08]. ISSN 10.1001/jama.297.9.969.