Nádorová onemocnění jsou jednou ze dvou hlavních příčin úmrtí u mužů i žen ve vyspělých zemích, předčí ji pouze srdečně-cévní nemoci. Osoby s diagnózou rakoviny mají výrazně sníženou kvalitu života spojenou s příznaky, onkologickou léčbou a dlouhodobými nežádoucími účinky této léčby. Rakovina negativně ovlivňuje také život rodinných příslušníků, přátel a dalších blízkých osob. Prevence je pro všechny z nás proto zásadní. Spočívá v úpravě životosprávy, zejména v udržování zdravé tělesné hmotnosti, dostatečné fyzické aktivitě, konzumaci zdravé stravy a nestresovému prostředí.

Hlavní doporučení pro prevenci nádorových onemocnění jsou:

  1. Buďte fyzicky aktivní a udržujte zdravou tělesnou hmotnost po celý život.
  • Dospělí by se měli každý týden věnovat 2½-3 hodiny tělesné aktivitě střední intenzity nebo 1¼ -2½ hodin intenzivní tělesné aktivitě. Optimální je dosažení nebo překročení horní hranice 300 min.
  • Děti a dospívající by se měli denně věnovat alespoň 1 hodině středně intenzivní nebo intenzivní pohybové aktivitě.
  • Omezte sedavé chování, jako je sezení, ležení a sledování televize a dalších forem zábavy u obrazovky.
  1. Dodržujte zdravý stravovací režim v každém věku. Zdravý stravovací režim zahrnuje:
  • potraviny s vysokým obsahem živin v množství, které pomáhá dosáhnout a udržet zdravou tělesnou hmotnost;
  • různé druhy zeleniny - tmavě zelenou, červenou a oranžovou,
  • luštěniny bohaté na vlákninu (fazole a hrách a další);
  • ovoce, zejména celé ovoce různých barev,
  • celozrnné obilné produkty.
  1. Zdravý stravovací režim omezuje nebo nezahrnuje:
  • červené a zpracované maso;
  • nápoje slazené cukrem nebo
  • vysoce zpracované potraviny a rafinované obilné výrobky.
  1. Nejlepší je nepít alkohol. Lidé, kteří se rozhodnou pít alkohol, by měli omezit jeho konzumaci na maximálně 1 nápoj denně u žen a 2 nápoje denně u mužů.

 

Co víme o jednotlivých druzích nádorů v souvislosti v životosprávou?

Nádory prsu: Přírůstek hmotnosti v dospělosti a/nebo nadměrné množství tuku v těle zvyšují riziko po menopauze. Pravidelná pohybová aktivita střední až vysoké intenzity snižuje riziko. Strava bohatá na rostlinné potraviny a s nízkým obsahem živočišných produktů a rafinovaných sacharidů snižuje riziko. Riziko snižuje také středomořský způsob stravování. Konzumace alkoholu může zvyšovat riziko vzniku před menopauzou a zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu po menopauze.

Rakovina tlustého střeva a konečníku: Nadměrné množství tuku v těle zvyšuje riziko. Pravidelná, středně intenzivní až intenzivní fyzická aktivita snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, nikoli však riziko rakoviny konečníku. Konzumace alkoholu zvyšuje riziko. Strava bohatá na celozrnné obiloviny, vlákninu a s omezeným množstvím přidaného cukru snižuje riziko, stejně tak konzumace neškrobové zeleniny a kusového ovoce pravděpodobně snižuje riziko. Nedostatek vitaminu D může zvyšovat riziko. Konzumace zpracovaného masa (uzeniny, paštiky apod.), a to i v malém množství, a červeného masa ve středním až vysokém množství zvyšuje riziko.

Nádory močového měchýře: Nadměrné množství tuku v těle zvyšuje riziko.

Nádory jater: Nadměrné množství tuku v těle zvyšuje riziko. Pravidelná fyzická aktivita může snižovat riziko. Konzumace ryb může snižovat riziko. Konzumace alkoholu zvyšuje riziko.

Nádory plic: Pravidelná, středně intenzivní až intenzivní fyzická aktivita snižuje riziko. Konzumace neškrobové zeleniny a celého kusového ovoce, včetně ovoce s vysokým obsahem vitaminu C (zejména u kuřáků, např. jahody, citrusy, rybíz), pravděpodobně snižuje riziko. Konzumace zpracovaného (uzeniny, paštiky apod.) a červeného masa může zvyšovat riziko. Také suplementace vysokými dávkami β-karotenu zvyšuje riziko, zejména u kuřáků.

Nádory slinivky břišní: Nadměrné množství tuku v těle zvyšuje riziko. Pravidelná, středně intenzivní až intenzivní fyzická aktivita snižuje riziko. Konzumace zpracovaného (uzeniny, paštiky apod.) a červeného masa a nasycených tuků obecně může zvyšovat riziko. Slazené nápoje zvyšují riziko.

 

Zdravá a vyvážená strava může pomoci snížit riziko rakoviny, ale je nepravděpodobné, že by nadměrná konzumace vybrané „superpotraviny“ sama o sobě měla velký vliv.

 

Rock LCH. American Cancer Society Guideline for Diet and Physical Activity for Cancer Prevention. CA: A Cancer Journal for Clinicians. 2020. 70+4: 245-271.