Koření neslouží jen jako nositel chuti a vůně pokrmů, ale po staletí je uznáváno i díky svým léčivým vlastnostem, mezi které patří například vliv na přeměnu látkovou tuků, účinky proti cukrovce, podporuje trávení, má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Kurkuma

Kurkuma je žlutooranžové koření pocházející ze sušeného mletého oddenku Kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa) čeledi zázvorovitých. Původem je z jižní Asie, jeho největším producentem a spotřebitelem je Indie. Je jednou z hlavních součástí koření kari, které obsahuje kromě kurkumy černý pepř, římský kmín, koriandr, pískavici, zázvor, chilli a další. Žlutou barvu koření dodává barvivo kurkumin. Kurkuma se používá minimálně 4000 let k různým  tradičním léčebným účelům, jako je podpora funkce vnitřních orgánů, čištění krve, k ochraně kůže před kožními chorobami, k léčbě respiračních onemocnění a k hojení ran.

U kurkumy bylo potvrzeno, že snižuje riziko srdečně cévních onemocnění díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem. Dále podporuje imunitu a pomáhá proti stárnutí pleti. Byl zkoumán i její pozitivní vliv na léčbu lupénky a akné.

Chilli

Plody chilli papriček obsahují až 0,55 % palčivého kapsaicinu, což je asi 20x více než u „obyčejné“ papriky.  Je to koření typické pro kuchyni jižní a střední Ameriky a má zde široké použití – na masa, ryby, mušle, do polévek, vaječných a zeleninových pokrmů. U kapsaicinu, stejně jako u kurkumou, bylo pozorováno snížení cholesterolu v krvi při  konzumaci jejich zdrojů. Zároveň měl kapsaicin pozitivní vliv i na snížení tuků v krvi. Kapsaicin prokazuje silné antioxidační účinky, které chrání tuky proti účinkům volných kyslíkových radikálů.

Hřebíček

Hřebíček se používá vcelku nebo mletý ke kořenění sladkých pokrmů a pečiva, ale i masa. Hřebíček obsahuje 15 – 20 % silice, jejíž hlavní součástí je z 80 – 90 % látka eugenol. Ten je nositelem vůně a mírně pálivé chutě hřebíčku. Silice podporuje chuť k jídlu a trávení, má účinky, které brání množení mikrobů, proto je často součástí ústní kosmetiky – ústních vod a zubních past. Po staletí byl hřebíček používán proti bolestem zubů a k navonění dechu. Hřebíček stejně jako chilli a kurkuma prokazuje poměrně silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Podobně jako kmín a zázvor má i hřebíček pozitivní vliv proti shlukování krevních destiček.

Skořice

Ze skořicovníku se využívá sušená část kůry bohatá na silice. Skořice se používá lámaná nebo mletá ke kořenění sladkých pokrmů, kaší, nákypů, povidel, perníků, kompotů, ale také masa. Největší zastoupení z komplexu obsahových látek má cinnamaldehyd (skořicový aldehyd) z 50 – 80 % v silici.  Skořicový aldehyd je využíván jako fungicid a insekticid.  Je schopen bránit v růstu řadě bakterií, jako je například Bacillus cereus, E. coli, Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni či Salmonella spp.  Nejnovější studie potvrzují jeho pozitivní efekt v léčbě diabetu mellitu 2. typu.

Zázvor

Ze zázvoru se používají palčivé aromatické oddenky, které jsou od pradávna vyhledávan??m a dodnes obecně známým kořením. Zázvor pochází z jižní Asie, prodává se kusový, mletý nebo kandovaný.  Hlavní a nejdůležitější složkou zázvoru je tzv. 6-gingerol, který je současně také nejpálivější součástí zázvoru.  Zázvor má v menší míře vliv i na srážlivost krve a na podporu trávení zvýšením produkce žaludeční kyseliny. Kromě těchto účinků má dobrý vliv i na imunitu člověka a může tak pomoci při vleklých zánětech. Zároveň se po staletí užívá v léčbě trávicích obtíží, jako je nevolnost a průjem. Dle posledních studií zázvor pomáhá při nevolnosti a zvracení v těhotenství. Pozor by si však měly dát ženy, jež jsou diabetičky užívající inzulin nebo léky na cukrovku – zázvor může zvyšovat jejich účinnost při snižování krevního cukru. V několika studiích byl prokázán poměrně silný protizánětlivý vliv a vysoká antioxidační schopnost, která je srovnatelná s vitaminem C. Vysoký př??jem zázvoru by mohl snižovat shlukování krevních destiček. Podle některých autorů může zázvor zvyšovat účinnost léků na snížení krevního tlaku.

Ačkoliv je koření dnes stále často používáno jen jako pochutina, je dobré si uvědomit, že každým sáhnutím pro kořenku zároveň saháme do lékárničky.  Okořeňme si tedy život, ale nezapomínejme, že i v tomto případě platí staré pořekadlo: „Všeho moc škodí.“

 

Autor: ev

 

Použitá literatura:

NICOLL, R., HENEIN, M.Y., Ginger: A hot remedy for cardiovascular disease? Elsevier Ireland, 2007

SRINIVASAN, K. Spices as influencers of body metabolism: an overview of three decades of research. Food Research International. 2005, vol. 38, s. 77-86.

SCHMITT, Ch.A., DIRSCH, V.M. Modulation of endothelial nitric oxide by plant-derived products. Nitric Oxide 2009, vol. 21, 2, s. 77-91.

PETER, K. Handbook of herbs and spices. 2nd rev. ed. Cambridge: Woodhead Publishing Limited, 2004, 360 s.  ISBN 1-85573-562-8.