Koření je důležitou složkou lidské stravy,  ale je to jako se vším, nic se nesmí přeháně, takže i kořenit se musí s míro. Když, například, každodenně jídlo kořeníme černým pepřem, paprikou, novým kořením, důsledkem stálého dráždivého účinku může mít pak škodlivý vliv na sliznici dutiny ústní, žaludku a další částí trávicí soustavy. Proto je třeba se vyvarovat stálého a přehnaného používání koření.

Koření také používáme v miligramových, maximálně gramových množstvích (natě).

Pokrmy pro děti můžeme kořenit také, nejlépe čerstvými natěmi. Vyhýbáme se však pálivým a dráždivým kořením (chilli, pepř, pálivá paprika), ostatní užíváme s mírou.

Starší lidé by měli také využívat široké palety nedráždivých koření a jídla dochucovat, protože vnímání chutí i vůní je ve starším věku sníženo a vede pak k nedostatečné jednostranné výživě, pokud jídla nejsou chuťově, ve vůni i vzhledu atraktivní. 

Součástí některých kořenících směsí může být glutamát sodný, aminokyselina, dnes vyráběná synteticky. Je to krystalický bílý prášek. Jeho použití v potravinářství je dovoleno. Doporučuje se používat v přiměřených dávkách, nedoporučuje se používat při přípravě stravy dětí do 3 let.

 

Autor: lr