Naši dobrou psychickou i fyzickou pohodu podmiňuje dostatečné množství přijímaných tekutin. Pitný režim je velmi důležitý, a to jak z hlediska kvantity, tak i kvality nápojů. Dospělý člověk by měl vypít denně 35 ml na kg hmotnosti, tedy 2 – 2,5 l tekutin v závislosti na obsahu vody v přijímané stravě, denní činnosti a roční době.

Jak mají nápoje vypadat, mají-li splnit fyziologické potřeby a současně osvěžit?

Především chuť má být mírně nakyslá, nahořklá nebo trpká. Rozhodně nápoj nemá mít chuť sladkou, protože sladká chuť naopak podporuje žízeň. Ideální teplota nápoje se má pohybovat okolo 8 až 10 stupňů nebo i vyšší. 

Hovoříme-li o nápojích, je nutné upozornit na existenci mnoha nevhodných nápojů, které jsou zdroji nadměrného množství cukru (nápoje typu cola, slazené minerálky apod.).

Kvalitní pitná voda je velmi vhodný nápoj. Pitnou vodu pijte jen z veřejného vodovodu nebo z ověřených zdrojů. Nikdy nepodceňujte její hygienickou kvalitu popřípadě zdravotní závadnost.

Zeleninové a ovocné šťávy jsou bohaté na vitaminy, minerální látky, enzymy. Tyto živiny se v organizmu velmi lehce vstřebávají a pomáhají buňkám urychlovat regenerační procesy. Tím výrazně přispívají k odstranění únavy a k posilování adaptačních mechanizmů. Vynikající je šťáva z mrkve nebo z mrkve a jablka. Druhy zeleniny lze kombinovat dle chuti. Šťávu připravíte propasírováním nastrouhané zeleniny či ovoce přes nekovové sítko či v odšťavňovači. Vždy je nutné zeleninu a ovoce před použitím řádně omýt. Džusy preferujte 100%, bez přídavku cukru. Jsou to nápoje velmi koncentrované, proto je vhodné je ředit.

Další možnou volbou jsou balené vody a balené minerální vody. Zde je vhodné volit balené vody a minerální vody převážně neslazené, je však žádoucí střídat různé druhy, protože obsah minerálních látek v nich se liší. Doporučuje se rovněž, nepít minerálky denně.

Bylinné čaje obsahující různé léčivé rostliny mají specifické účinky a nejsou vhodné ke každodennímu použití. Známe ale byliny s mírným pročišťujícím a povzbuzujícím účinkem, které mají na lidský organizmus blahodárné účinky, mohou proto být používány častěji. K dennímu pití nejsou příliš vhodné aromatické byliny, např. listy jahodníku, maliníku, ostružníku, černého rybízu, dále nať mateřídoušky, dobromysle, meduňky lékařské, list kopřivy, květ heřmánku a lípy, šípky. Z cizokrajných bylin lze doporučit rooibos z africké křoviny, který je bez stimulujících látek s vysokým obsahem minerálních látek (lze jej koupit i v nálevových sáčcích).

Ovocné čaje jsou přirozeně nasládlé, mají lahodnou a osvěžující chuť.

Zelené čaje mají v některých částech světa dlouhou tradici konzumace. Čaj je známý jako jeden z největších čínských pokladů a je po vodě druhým nejužívanějším nápojem na světě. Pití čaje je v „čajových zemích“ spojeno s navozením klidu. Šálek čaje je považován za setkání, během něhož se cele oddáváme kráse, klidu a zdvořilosti k bližním. Popíjení šálku čaje je jako pozvání k uvolnění a vychutnávání místa a času, k tomu, co právě je. Čaje, hlavně zelené, mají antimutagenní, antikarcinogenní a antioxidativní vlastnosti. Čajové lístky obsahují kofein, silice a polyfenoly. Polyfenoly i silice stimulují peristaltiku zažívacího traktu, čímž napomáhají trávení. Neokysličené druhy polyfenolů vytváří po vyluhování na jazyku sv??ravou, trpkou chuť, ta stimuluje činnost slinných žláz a tak výborně zahání žízeň. Zelený čaj obsahuje vitaminy B1, B2, K, PP, kyselinu listovou a také vitamin C, a to asi 6 mg v 2,5 dcl čaje. Posiluje stěny cév a zvyšuje jejich pružnost. Působí jako mírně baktericidní prostředek v zažívacím traktu a také zabraňuje kazivosti zubů. Silice napomáhají zažívání a emulgaci tuků.

Kofein urychluje reakce, zvyšuje bdělost a napomáhá soustředění. Šálek čaje obsahuje průměrně 55 mg kofeinu, šálek kávy 125 – 185 mg kofeinu. Denní příjem kofeinu by neměl překročit 200 až 250 mg. Účinek vrcholí po 15 až 45 minutách a po 6 hodinách tělo vyloučí asi polovinu. Také stimuluje vylučování trávicích šťáv, podporuje metabolizmus. Z čajových sáčků se ho uvolňuje při luhování více než z čaje sypaného.

Stimulující vliv čaje harmonizuje bdělost a uvolnění. Zelené i polofermentované čaje a pu-er podporují hubnutí a snižují hladinu cholesterolu. Obsah tříslovin je nízký, takže zelený čaj nepodporuje vznik zácpy jako čaj černý. Zelený čaj se nezalívá vroucí vodou, ale vodou mírně ochlazenou – záleží na druhu čaje. 

Základní druhy čaje: 

  • Vzácné obočí - čaj silnější jemně natrpklé chuti
  • Gunpowder - Perlový čaj - tmavě zelený silný čaj
  • Jasmínový čaj - příjemně ovoněný jasmínovými květy
  • Longjing - Dračí studna - jemná chuť i vůně
  • Shou mei - Obočí dlouhého věku - bílý čaj jemné a vyzrálé chuti
  • Pai mu dan - Bílá pivoňka - bílý čaj nasládlé vůně i chuti
  • Shuixian - Vodní víla - polofermentovaný čaj - vůní a chutí připomínající chléb
  • Ti Kuan Yin - Železná bohyně - polofermentovaný čaj jemné květinové vůně a plné chuti
  •  Pu-er - tmavý čínský čaj, připravený několikanásobnou fermentací, znám je svými léčebnými účinky, převážně při zažívání a jemnou jakoby „zatuchlou“ chutí
  • Bancha - japonský zelený čaj trávové chuti
  • Genmaicha - japonský zelený čaj ochucený praženou rýží - obzvláště vhodný po jídle k podpoře trávení. 

 

Použitá literatura:

www.eatwell.gov.uk

www.bezpecnostpotravin.cz

www.eufic.cz

 

Autor: ms