Energetické a sportovní nápoje se staly velmi populární součástí stravovacích návyků, respektive pitného režimu zejména mladší generace, a to včetně dětí. Zejména pak energetické nápoje jsou předmětem intenzivních marketingových kampaní, cílených na mladší generaci. Málokterý z konzumentů a bohužel i jejich rodičů či lékařů však při konzumaci těchto nápojů věnuje skutečnou pozornost tomu, zda jsou vůbec k běžné konzumaci vhodné, či tomu, jaký je mezi nimi rozdíl.

Jaký je tedy rozdíl mezi těmito nápoji?
Energetické nápoje představují poměrně širokou skupinu nápojů. V současné době navíc neexistuje definice energetických nápojů, která by byla odborníky obecně uznávána. Potravinářský průmysl energetické nápoje definuje jako nápoje, které obsahují kofein, taurin,  vitaminy, bylinné doplňky (např. guarana, Yerba maté či Ginkgo biloba) a cukr nebo sladidla a které jsou inzerovány jako prostředek, který příznivě ovlivňuje energii, úbytek váhy, výdrž, sportovní výkony a koncentraci.

I když slovo „energetické“ může navozovat zejména význam v přísunu energie, tedy kalorií, jejich hlavní složkou jsou obsažené stimulanty, látky s povzbuzujícími účinky – zejména kofein či guarana.  I energetické nápoje jsou v dnešní době nabízeny v „light“ verzích, to je bez cukru. 

Úkolem energetických nápojů, pro který jsou zejména konzumovány, je snížit únavu, podpořit koncentraci a zvýšit bdělost. Sportovní nápoje jsou skupinou nápojů, které většinou obsahují sacharidy, minerální látky, elektrolyty (to je ionty sodíku, draslíku, hořčíku či vápníku) někdy i vitaminy a další živiny (jako například bílkoviny).

Hlavním úkolem sportovních nápojů je nahradit ztrátu tekutin (vody) a elektrolytů, která vznikne pocením při náročném, dlouhodobějším, fyzickém (sportovním) výkonu.

Energetické a sportovní nápoje jsou tedy nápoje, které by měly být konzumovány pouze ve výjimečných případech a neměly by být běžnou součástí každodenního pitného režimu, a to jak u dospělých, tak i u dětí.

 

Autor: eg

Použitá literatura:
SEIFERT, S. M. et al.: Health Effects of Energy Drinks on Children, Adolescents, and Young Adults. Pediatrics, 2011. sv. 127, č. 3, s. 511 – 528.
Committee on Nutrition and the Council on Sports Medicine and Fitness: Clinical Report – Sporst Drinks and Energyk Drinks for Children and Adolescents: Are They Apppropriate?, Pediatrics, 2011
EFSA- Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food, The use of taurine and D-glucurono-?-lactone as constituents of the so-called “energy” drinks, The EFSA Journal (2009) 935, 1-31,
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/935.pdf
Temple Jenifer L.:, Caffeine Use in Children: What we know, what we have left to learn, and why we should worry, Neuroscience & Biobehavioral Reviews
Volume 33, Issue 6, June 2009, Pages 793-806
O'Brien MC, McCoy TP, Rhodes SD, Wagoner A, Wolfson M.: Caffeinated cocktails: energy drink consumption, high-risk drinking, and alcohol-related consequences among college students., Acad Emerg Med. 2008 May;15(5):453-60.
Kavita M. Babu MD, Richard James Church MD, William Lewander MD: Energy Drinks: The New Eye-Opener For Adolescents, Clinical Pediatric Emergency Medicine
Volume 9, Issue 1, March 2008, Pages 35-42