Maso je dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů skupiny B a minerálních látek (měď, železo, fosfor, jód, mangan, selen, zinek). Maso obecně je jedním z hlavních zdrojů vitaminu B12, který je důležitý pro nervovou soustavu a krvetvorbu. Dobrým zdrojem železa, ale také zinku a vitaminů skupiny B jsou zejména červené druhy masa. Běžně obsahuje 50–80 % vody, 15–20 % bílkovin a dle druhu až 50 % tuku. Ze sacharidů obsahuje převážně glykogen, ale v nevýznamném množství.

Nutriční obsah vybraných druhů masa

Druh masa

Protein (g)

Tuk (g)

SFA (g)

B12 (mg)

Železo (mg)

Zinek (mg)

Kuřecí prsa (syrová)

24,2

8,5

0,2

0,4

1,2

0,9

Hovězí svíčková (syrová)

20,9

3,2

1,5

2,0

1,6

3,7

Vepřová panenka (syrová)

21,9

4,9

1,7

1,1

0,7

1,9

Krůtí prsa (bez kůže, syrová)

23,6

1,6

0,5

1,0

0,6

0,5

Kuřecí prsa (bez kůže, syrová)

23,8

1,3

0,4

0,4

0,4

0,7

Skopové maso (syrové)

20,0

4,8

2,4

2,0

1,9

3,6

SFA …. Nasycené mastné kyseliny

 

Některé druhy masa mají vysoký obsah nasycených tuků, které mohou při nadměrné konzumaci zvyšovat hladinu cholesterolu a tuků (triglyceridů) v krvi a tím zvyšovat riziko srdečně-cévních nemocí. Ryby jsou v tomto ohledu výjimkou, protože jejich tuk je bohatý na omega 3 mastné kyseliny, které mají positivní vliv na zdraví. Přednost bychom proto měli dát světlým druhům, tzv. bílé maso, jako je kuřecí a krůtí bez kůže, králičí, kachní a husí.

Ten, kdo je zvyklý jíst denně červené a/ nebo zpracované maso, by měl přejít více na nezpracované a světlé druhy, protože existuje pravděpodobná souvislost mezi konzumací červeného, a o něco více i zpracovaného masa, a několika chronickými onemocněními, hlavně rakovina tlustého střeva a konečníku, ischemická choroba srdeční a cukrovka 2. typu. Zpracovaným masem se rozumí maso, které bylo konzervováno uzením, solením nebo přidáním konzervačních látek. Patří sem třeba klobásy, slanina, šunky, salámy a paštiky. Mezi červené druhy řadíme hovězí a telecí, jehněčí a skopové, vepřové maso, zvěřinu a kozí. Hlavní rozdíl mezi červeným a bílým masem se týká vyššího obsahu svalového barviva myoglobinu a hemového železa v červeném mase.

Současná vysoká spotřeba masa v mnoha zemích je kritizována nejen za to, že přispívá k zátěži chronickými chorobami, ale také ke změně klimatu a dalším environmentálním problémům. Zdravá vyvážená strava by měla obsahovat nejen bílkoviny z masa (a ryb), ale také vajec, luštěnin, ořechů a semínek.

 

De Smet S, Vossen E. Meat: The balance between nutrition and health. A review. 120: 145-156. 2016.

Rabia Shabir Ahmad, Ali Imran, Muhammad Bilal Hussain. Nutritional Composition of Meat. In: Meat Science and Nutrition. IntechOpen 2018, chapter 4.