Živočišné produkty, mezi které řadíme maso jatečných zvířat, drůbeže, vejce, zvěřinu, ryby, med a mléko, tvoří důležitou a z hlediska nutriční hodnoty jen těžko nahraditelnou složku ve výživě člověka. 

Maso je z nutričního hlediska velmi cenným zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitaminů (zejména skupiny B), nenasycených mastných kyselin a minerálních látek. Maso je proto právem považováno za nenahraditelnou složku výživy, i když je možné, ale s určitými potížemi, zajistit plnohodnotnou výživu člověka i bez masa. V takovém případě by však bylo nutné nahradit přirozenou stravu zahrnující maso jinou promyšleně sestavenou dietou a kombinovat rostlinné potraviny s mlékem a vejci. Vedle nutričního významu je maso ve výživě důležité i svou chutností.

Ze zdravotního hlediska však existuje optimum spotřeby masa. Jeho spotřeba je daná stravovacími zvyklostmi, fyziologickými potřebami určité populace a více méně i produkčními možnostmi.

Ze strany spotřebitele je na příjem masa nutno pohlížet v souvislosti se způsobem života, tělesnou aktivitou, skladbou dalších potravin, tělesnou hmotností atd. V rámci různých diet se v tomto smyslu poměrně často dělají jednoznačné a mnohdy i chybné závěry. Řadu polopravd zanášejí do této problematiky "zaručeně správné diety", které jsou nezřídka záměrně rozšiřované odvětvími potravinářského průmyslu, které si vzájemně konkurují a kterých se vždy ochotně ujímají senzacechtiví novináři. Podobně je třeba dát do souvislosti množství škodlivin přijímaných z masa, stejně jako jejich příjem z jiných potravin, vody, vzduchu či kouření.

Další významnou skupinu potravin živočišného původu představuje mléko a mléčné výrobky, které patří mezi základní skupiny potravin. Doporučujeme, aby mléko nebo mléčné výrobky byly každodenní součástí jídelníčku starších a dospívajících dětí. Je to komplexní potravina, obsahující všechny tři základní živiny (bílkoviny, tuky a sacharidy), prakticky celé spektrum vitaminů (s výjimkou vitaminu C) a je důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku a dalších důležitých minerálních látek.

dětské výživě jsou mléko a mléčné výrobky důležitými potravinami. Pro rostoucí dětský organizmus jsou významným zdrojem vápníku, který je potřebný pro zdravý růst a vývoj kostí a zubů.

Autor: lb