Co se skrývá pod pojmem cukrovinky a co vše mohou obsahovat? Vysvětleme si používané pojmy.

Cukrovinkami (nečokoládovými) se rozumějí:

  • potraviny, jiné než čokolády a čokoládové bonbony, jejichž základní složku tvoří  přírodní nebo náhradní sladidla a další složky, jimiž mohou  být i kakaové součásti nebo  čokoláda a  které nesplňují  požadavky na  čokoládu nebo čokoládové bonbony   (jejich základní složku tvoří cukry),  
  • karamely, cukrovinky tvárlivé konzistence, do určité míry žvýkavé, s různou příchutí,
  • dražé, cukrovinky tužší až tvrdé konzistence s různými vložkami, s nábalem zejména  cukru,
  • želé, cukrovinky s konzistencí gelu vzniklou přídavkem želírujících látek,  zejména pektinu, agaru, škrobu nebo želatiny,
  • marcipán, cukrovinky  polotuhé  konzistence, různých tvarů vyrobené z nejméně 1 dílu surové marcipánové hmoty (sestávající nejméně z 50 % loupaných mandlí a nejvýše 50 % cukru) a nejvýše 1 dílu  cukrové  moučky,   popřípadě  přibarvené,  upravené  na povrchu sypáním, zdobením či polevou,
  • gumovité cukrovinky, cukrovinky gumovitého charakteru různých tvarů a chutí,
  • rahat, škrobové želé r??zných tvarů obalených směsí práškového cukru a škrobu,
  • turecký med, šlehaný cukrosirupový roztok s bílkem, popřípadě s přídavkem suchých skořápkových plodů,
  • chalva, šlehaná kandytová hmota s pěnotvornou látkou pastovité konzistence, popřípadě s přídavkem suchých skořápkových plodů a tuku,
  • lékořicové cukrovinky, cukrovinky ze směsi cukru, bonbonářského sirupu a mouky, popřípadě dalších surovin, jejichž charakteristickou složku tvoří výtažek z lékořice,
  • fondánové cukrovinky, cukrovinky polotuhé až tuhé konzistence z cukerné hmoty, popřípadě s přídavkem dalších látek s jemnou krystalickou strukturou,
  • komprimáty, cukrovinky vyráběné lisováním ochucených a obarvených práškovitých směsí zejména ve tvaru čoček nebo tablet,
  • žvýkačka, cukrovinka výrazně gumovité až tažné konzistence s různými příchutěmi,
  • dropsy, cukrovinky neplněn?? z kandytové hmoty složené převážně z cukrů a škrobového sirupu, různě tvarované, různé barvy a chuti, tvrdé konzistence,
  • roksy, cukrovinky tvrdé konzistence podobné dropsům, ve tvaru špalíčků, tyčinek nebo lízátek, které mohou mít na průřezu barevné obrazce z ochucených kandytových hmot,
  • furé, cukrovinky z kandytové hmoty, na povrchu matné, sklovité, tvrdé konzistence obsahující uvnitř minimálně 13 % polotuhé nebo tekuté náplně,
  • pěnové cukrovinky, cukrovinky lehčené pěnovité, mírně gumovité, žvýkavé konzistence, s jemnými částicemi směsi práškového cukru a škrobu.

Z technologického hlediska výroby můžeme nečokoládové cukrovinky členit podle formy použitého cukru na cukrovinky s amorfními nebo krystalickými cukry.

Mezi cukrovinky s amorfními cukry patří:

  • kandyty (roksy, dropsy, furé),
  • karamely,
  • želé.

Mezi cukrovinky s krystalickými cukry patří:

  • fondán,
  • marcipán,
  • komprimáty, nugát.

 Cukrovinky mohou obsahovat:

  • tuk s jádrovinami,
  • ovocnou příchuť,
  • vložky (mléčné, kakaové nebo kávové, jádroviny, sušené nebo proslazené ovoce, marcipán a další).

             

Při nákupu je vhodné sledovat  označování na obale:

  • Označení názvem skupiny a podskupiny (např. Karamely mléčné, Ovocné dropsy apod.). V  názvu výrobku se  smí použít slova  "s čokoládou" nebo jiné obdobné  slovní spojení pouze v  případech, kdy čokoláda jako složka byla  použita při výrobě a  její obsah ve výrobku  je vyšší než 5 %.
  • Přítomnost přídatných a pomocných látek (aditiv), které byly použity, musí být uvedena na obale, a to v sestupném pořadí podle toho, v jakém množství jsou v potravině obsaženy. Přítomnost látky přídatné se označuje uvedením názvu látky nebo číselného kódu E (číslo). Tyto látky mohou být přírodní i syntetické. Jejich přítomnost musí být uvedena na obale.

Autor: lb