Zajímavosti
Nadměrná konzumace alkoholu s sebou neodmyslitelně přináší celou řadu škodlivých účinků na lidské zdraví. V České republice byla v roce 2010 spotřeba čistého alkoholu 9,8 litrů na osobu za rok (viz zdroj 6). Řadíme se tak na přední místa ve spotřebě alkoholických nápojů v Evropě.
Při současném podávání více látek může v těle docházet a často dochází ke vzájemnému ovlivňování. Toto ovlivňování označujeme jako interakce a její výsledek může být různý, může docházet jak ke změně míry účinku, tak ke změně povahy účinku léčiva či ke zvýšení rizika nežádoucích účinků.
Toxikologie je věda, která se zabývá nepříznivými účinky cizorodých látek na organizmus člověka. Musí v sobě spojovat více oborů dohromady, jako jsou biologie, chemie, genetika a mnoho dalších. Toxikologie má také velmi blízko k farmakologii, která zkoumá žádoucí změny, toxikologie naopak změny nežádoucí.
Potravinová alergie, potravinová intolerance a přecitlivělost na některé potraviny (tzv. pseudoalergie) jsou pojmy, které jsou často zaměňovány. Co je jejich obsahem? Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na určitou potravinu (její složku – zpravidla glykoprotein).
- Co jsou EHEC (Enterohemoragické Escherichia coli)
- Probiotika a prebiotika
- Energetické a sportovní nápoje – základní charakteristika
- Energetické nápoje – co v nich lze nalézt?
- Energetické nápoje a děti
- Cholesterol a doporučené potraviny
- Fenylketonurie
- Výskyt železa v potravě
- Ukázka jídelníčku celiaka
- Bioaktivní látky v potravinách - Sekundární rostlinné látky