Úpravy potravin
Oxid siřičitý a siřičitany (značeny jako E220-E228) se do potravin přidávají pro svoje konzervační schopnosti. Svojí aktivitou působí nejen proti bakteriím, ale také proti kvasinkám a plísním. Jejich použití přitom není moderním výdobytkem. Že lze trvanlivost vína prodloužit vypalováním sudů sirnými svíčkami, věděli už staří Egypťané a Římané.
K výživě člověka slouží pokrmy a nápoje, které se připravují z potravin nebo potravinářských surovin. V současné době se jen v omezeném měřítku najdou případy, kdy se v rámci rodiny pokrmy připravují tradičním způsobem, tedy ze základních surovin, které pocházejí přímo ze zemědělské produkce.
Nejprve je nutné vysvětlit, co fortifikace znamená. Je definována jako „řízené zvyšování obsahu esenciálních mikroživin, tj. vitaminů a minerálních látek (včetně stopových prvků) v potravinách, které zlepšuje jejich výživovou hodnotu a příznivě a s minimálním rizikem ovlivňuje zdravotní stav obyvatelstva“.1
?Široký výběr potravin, který je k dispozici většině Evropanů, by měl odstranit nedostatek specifických živin, známý z minulosti. Obsah některých mikroživin včetně jodu, kyseliny listové, vápníku a vitaminu D však stále zůstává kritický. Mají tedy Evropané více konzumovat potraviny s vysokým obsahem mikroživin, nebo mají potraviny, které konzumují ve velkém množství, fortifikovat mikroživinami? Oba postupy mají své výhody a pohled do minulosti nám řekne, proč.
Druhy (typy) mléka
- Přírodní plnotučné mléko: Syrové nebo ošetřené. Mléko, z něhož se nic neodebralo nebo nepřidalo - 3,5 -5% tuku podle plemene skotu.
- Standardní nebo běžně plnotučné mléko: Mléko upravené na 3,5 nebo 4 % tuku.
- Částečně odstředěné (polotučné) mléko: Polovina smetany je odstraněna. 1,5-1,8 % tuku.
- Odstředěné (nízkotučné) mléko: Skoro všechen tuk je odstraněn. Do 0,5 % tuku.
- Mléko se sníženým obsahem laktózy nebo bezlaktózové mléko. Laktóza je částečně nebo zcela odstraněna; určeno osobám s laktózovou intolerancí.