Bezpečnost potravin
Bezpečnost potravin je již bezmála deset let jednou z priorit České republiky. Základy vzniku systému bezpečnosti potravin v České republice sahají do roku 2001, kdy byl usnesením vlády ČR č. 1320 přijat historicky první strategický dokument v oblasti bezpečnosti potravin - Strategie zajištění bezpečnosti (nezávadnosti) potravin v ČR.
Dlouhodobým cílem Strategie bezpečnosti potravin a výživy je posílení ochrany a podpory zdraví a oprávněných zájmů spotřebitelů. Souvisejícím cílem je posílení důvěry veřejnosti v systém zajištění bezpečných potravin, v jejich kvalitu a výživovou hodnotu.
Na počátku roku 2010 byl pro období příštích tří let vypracován nový, klíčový dokument České republiky, navazující na předcházející strategické dokumenty z let 2001, 2004 a 2007, nyní rozšířený také o otázky výživy, který definuje klíčové oblasti rozvoje v letech 2010–2013 a stanovuje střednědobé úkoly pro subjekty, činné v oblastech bezpečnosti potravin a výživy.
Ještě před nedávnem se hovořilo především o bezpečnosti potravin. Méně již o jejich kvalitě. Dnes se frekventovaným termínem stala právě kvalita, protože bezpečnost potravin se stala legislativní samozřejmostí, ale bezpečná potravina nemusí být vždy kvalitní.
Počátek vytvoření systému zajištění bezpečnosti potravin v ČR lze datovat do roku 2001, kdy Usnesení vlády č. 1320 ze dne 10. prosince 2001 ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v ČR uložilo jednotlivým resortům úkoly tak, aby došlo v ČR k vybudování účinného systému zajišťování BP. Koordinací úkolů při vytváření systému BP bylo pověřeno Ministerstvo zemědělství ČR, které za tímto účelem zřídilo mezirezortní Koordinační skupinu (KS). Současná struktura, která reflektuje požadavky EU, vychází - stejně jako v ostatních zemích EU - z nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 178/2002.
Následný dokument, Usnesení vlády č. 1277 ze dne 15. prosince 2004 ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice po přistoupení k Evropské unii, pak zdůrazňuje zdokonalení systému komunikace v rámci ČR, s členskými státy EU, s orgány EU a třetími zeměmi. Tato Strategie se průběžně vyhodnocuje a podle aktuálních potřeb upřesňuje.
Při hodnocení jakosti potravin a jejich certifikaci se setkáváme se třemi základními pojmy: bezpečnost, respektive zdravotní nezávadnost, jakost a výživná (nutriční) hodnota. Jakostí označujeme především souhrn vlastností potravin, které jsou důležité pro výživu lidí.
- Co znamenají pojmy zdravotně nezávadná potravina, hygienicky nezávadná potravina, bezpečná potravina a biologicky hodnotná potravina
- Informační centrum bezpečnosti potravin
- Bezpečná a zdravotně nezávadná potravina
- Co je kvalitní potravina
- Rozdíl mezi jakostí a kvalitou
- Jak hodnotíme jakost potravin
- Zásady potravinové politiky