Označování potravin
Etikety na biopotravinách ze zemí EU musí být povinně označeny jednotným unijním logem v podobě lístku ze 12 unijních hvězdiček, dosud bylo použití tohoto loga dobrovolné.
Rada Evropské unie schválila 29. září 2011 jednohlasně dlouho připravované nařízení o informacích na potravinách, verzi opravenou Evropským parlamentem. Nařízení o spotřebitelských informacích nabude účinnosti 20 dní po zveřejnění v Úředním věstníku EU.
Zveřejnění nařízení o označování potravin se očekává koncem listopadu 2011. Účinnost většiny nových ustanovení je však odložena o 3 roky (listopad 2014), nutriční označování až o 5 let. Dobrovolně uváděné nutriční označování však musí být v souladu s novými požadavky už za 3 roky. Některé nerozhodnuté záležitosti (např. označování země původu u některých druhů potravin) musí Evropská komise (EK) po konzultacích ve stanovené lhůtě dořešit.
Hlavn??m cílem nového nařízení je umožnit spotřebiteli výběr vyvážené a zdravější stravy. Proto musí být uváděna tzv. „povinná nutriční deklarace“, tzn. energetická hodnota, množství tuků, nasycených tuků, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli, a sice vztaženo na 100 g nebo 100 ml, a dobrovolně i na porci. Navíc může být uveden procentní podíl referenčního příjmu (GDA - Guideline Daily Amounts). Přichází v úvahu i doplnění jinou formou nutričního značení jako barvy semaforu, grafické symboly, ovšem při splnění určitých podmínek a za předpokladu, že to nemate spotřebitele a nevytváří to barieru pro vnitřní obchod EU.
Podle vyhlášky č. 127/2008 Sb., o označování potravin a tabákových výrobků, mají být na obalu uvedeny následující údaje:
• název výrobku (např. česneková omáčka, sýrová omáčka),
• výrobce
• doba minimální trvanlivosti, resp. doba použitelnosti,
• skladování (např. uchovejte při teplotě do...),
• po otevření uchovávejte v chladu, spotřebujte apod.
• před upotřebením protřepat,
• účel použití (např. přílohová omáčka k pečeným masům),
• nutriční hodnota (1 porce nebo 100 g),
• složení (bílkoviny, tuky, sacharidy apod.),
• hmotnost (g nebo ml),
• ingredience (např. česnek, houby…),
• přídatné a pomocné látky (např. stabilizátor E 472e, regulátor kyselosti E 330 apod.)
Evropský parlament schválil 13. 7. nová pravidla pro označování potravin, která spotřebitelům umožní rozhodnout se při nákupu potravin informovaněji a zvolit zdravější variantu. V budoucnu bude muset být na obalech jasně viditelný energetický obsah, stejně jako množství tuku, nasycených mastných kyselin, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli.
Povinné informace
Podle nových pravidel budou veškeré informace o energetickém obsahu, množství tuku, nasycených mastných kyselin, sacharidů, cukrů, bílkovin a soli povinně uvedené v jedné tabulce na obalu výrobku. Všechny informace budou muset být přepočítané na 100 g nebo na 10 0ml, případně přepočítané na jednu porci.
Živočišné produkty mezi, které řadíme maso jatečných zvířat, drůbeže, vejce, zvěřinu, ryby, med a mléko, tvoří důležitou a z hlediska nutriční hodnoty jen těžko nahraditelnou složku ve výživě člověka.
Maso je z nutričního hlediska velmi cenným zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitaminů (zejména skupiny B), nenasycených mastných kyselin a minerálních látek. Maso je proto právem považováno za nenahraditelnou složku výživy, i když je možné, ale s určitými potížemi, zajistit plnohodnotnou výživu člověka i bez masa. V takovém případě by však bylo nutné nahradit přirozenou stravu zahrnující maso jinou promyšleně sestavenou dietou a kombinovat rostlinné potraviny s mlékem a vejci. Vedle nutričního významu je maso ve výživě důležité i svou chutností.