V těhotenství není je důležitý dostatek kvalitní a pestré stravy, ale je třeba také věnovat pozornost tomu, aby tato strava byla bezpečná. Dodržování pravidel bezpečného zacházení s potravinami a osobní hygieny bývá poslední dobou ve vztahu k těhotenství zdůrazňováno zejména v souvislosti s onemocněním zvaným toxoplasmóza.

Toxoplasmóza je parazitární onemocnění, které je způsobováno celosvětově rozšířeným vnitrobuněčným parazitickým prvokem Toxoplasma gondi. 

Jak se onemocnění projevuje?
Onemocnění většinou probíhá bezpříznakově. Pro zdravé osoby není rizikem. Rizikové je však pro osoby se sníženou obranyschopností a těhotné. Pokud se žena nakazí po otěhotnění či bezprostředně před ním, může dojít ke vzniku kongenitální (vrozené) toxoplazmózy u narozeného dítěte. Závažnost onemocnění je vyšší na počátku těhotenství, s pokročilostí těhotenství závažnost postižení plodu klesá.

 

Jak se nakazíme?

Toxoplasma gondi během svého života parazituje na několika hostitelích, konečnými hostiteli jsou kočkovité šelmy. V jejich zažívacím traktu dochází k množení tohoto parazita, a tzv. oocysty jsou vylučovány stolicí a roznášeny do okolí. Oocysty nejčastěji vylučují mladé kočky a koťata, které prodělávají infekci, toto období trvá kolem 1 až 3 týdnů.

Nakazit se můžeme předměty, které byly kontaminovány fekáliemi – zeleninou, půdou, kočičími záchodky či nedostatečně tepelně upraveným masem dalšího z hostitelů tohoto parazita, kterými jsou například drůbež a vepřový, skopový či hovězí dobytek, ale i zvěřina.

Pokud se lidé nakazí jídlem, nejčastěji se nakazí konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa nebo pokrmu, který byl následně kontaminován z důvodu nedodržování základních hygienických pravidel, jako je řádné umývání rukou a kuchyňských ploch a náčiní.

Jak se vyhnout nákaze?

Z potravin:

  • Nekonzumujte syrové maso. Řádně je před konzumací tepelně upravte například vařením.
  • Zeleninu a ovoce před jídlem řádně omyjte nebo oloupejte.
  • Syrové maso uchovávejte mimo dosah zeleniny, již tepelně upravených pokrmů a pokrmů a potravin, které jsou určeny k přímé spotřebě.
  • Vyhněte se konzumaci syrového mléka a produktů z něj vyrobených.
  • Pokud zacházíte se syrovými potravinami, umývejte si řádně ruce, krájecí plochy a nože, které používáte. Zabraňte tomu, aby se šťáva ze syrového masa nedostala na ostatní potraviny, řádně omyjte kuchyňské povrchy a náčiní, které jste zašpinili.
  • Při cestování v méně rozvinutých zemích pijte pouze vodu z originálních obalů (plastové láhve a plechovky).

 

Z prostředí:

  • Během zahradničení noste rukavice. Pokud se vaše ruce dostanou do kontaktu s půdou či pískem, dobře si ruce umyjte.
  • Pískoviště na vaší zahradě přikývejte.
  • Vaše kočky krmte pouze komerčními přípravky, které jsou řádně kontrolovány. Pokud je krmíte žrádlem doma připraveným, dbejte na to, aby bylo řádně tepelně upraveno.
  • Obměňujte/čistěte kočičí záchod každý den. Oocysty ve fekáliích se stávají infekčními během 1 až 5 dní od doby, kdy je kočka vyloučila.
  • Pokud jste těhotná nebo máte sníženou obranyschopnost – vyhněte se čištění kočičích záchodků, někdo to může udělat za vás. Pokud se však rozhodnete tohoto úkolu zhostit, použijte rukavice, a poté si řádně umyjte ruce mýdlem.
  • Nepouštějte svoji kočku ven, držte ji uvnitř. Neberte si domů ani se nedotýkejte toulavých koček, zejména koťat. Dokud jste těhotná, nepořizujte si novou kočku.

Autor: eg

 

Použitá literatura:
www.cdc.gov – Centres for Disease Control a Prevention, USA
www.eatwell.gov.uk – Food Standard Agency, UK