Maso a ryby
Živočišné produkty, mezi které řadíme maso jatečných zvířat, drůbeže, vejce, zvěřinu, ryby, med a mléko, tvoří důležitou a z hlediska nutriční hodnoty jen těžko nahraditelnou složku ve výživě člověka.
Důležitou součástí sortimentu masa v potravinářském obchodě je drůbež, její části nebo drůbeží výrobky. Z nutričního hlediska je drůbeží maso fyziologicky hodnotné, protože lidskému organizmu dodává nejen všechny potřebné složky, ale je i nezbytnou součástí moderní a racionální stravy. Vzhledem k nízkému obsahu tuku má velký význam především z hlediska zdravé výživy. Má dobré chuťové vlastnosti a lze je připravovat nejrůznějšími způsoby, tzn. vařit, dusit, péci i smažit. Drůbeží masová tkáň je jemná, křehká a lehce stravitelná a lze ji dobře kombinovat s dalšími potravinami.
Ryby mořské a sladkovodní představují ve světovém měřítku velmi významný zdroj živočišných produktů pro lidskou výživu. Jakost ryb, rybího masa a ostatních vodních živočichů je možno posuzovat z několika hledisek. Mnohé jakostní aspekty lze vyjádřit objektivně a některé z nich nabyly formy jakostních kritérií, platných v konkrétních státech.
Ryby patří v ČR mezi potraviny, jejichž spotřeba je podprůměrná. Velmi málo spotřebitelů splňuje doporučení na konzumaci alespoň dvou porcí týdně.
Ryby a korýši jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku. Obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a ostatní důležité výživné látky, mají málo nasycených tuků a mohou obsahovat omega-3 mastné kyseliny. Stejně jako jiné druhy potravin, je třeba i mořské plody konzumovat bezpečně, aby se snížilo riziko otravy z potravy.