holka se zkazenymi zubyZákladem zdravých zubů je jejich správné čištění. Zuby  bychom si měli čistit nejméně 2x denně (po snídani a před spaním). Doporučuje se ovšem čištění po každém jídle. Není třeba pokaždé čistit i mezizubní prostory, ale na noc by to mělo být samozřejmé.

Kromě čistění zubů je neméně důležitá i odborná péče. Zubní ordinaci bychom měli navštěvovat nejlépe každého půl roku. Pravidelné prohlídky zubním lékařem nebo hygienistkou  mohou včas odhalit problémy ještě v zárodku, než se z nich vyvine skutečně závažný problém.

Většině problémů lze předejít správnou technikou a prostředky, použitými při čištění zubů. O zubní hygienistce ještě stále mnozí slyší poprvé. Dříve její činnost zastávali více či méně sami zubní lékaři. Spolu se stále se zvyšující specializací ve všech oblastech lidského života se vydělila péče o chrup do samostatného oboru. Zubní hygienistka (mužů je v této funkci mizivé množství) se zabývá nejen zubní hygienou obecně.

Hlavní činností je kontrola stavu chrupu pacienta a doporučení nejvhodnějšího způsobu čištění, ale samozřejmě, že se stará i o odstraňování zubního kamene a další úkony, kterými šetří čas zubnímu lékaři. Ten se tak může věnovat jen závažnějším zákrokům.

Nejčastější chybou při čištění zubů je špatná technika. Pouhé horizontální drhnutí zubů kartáčkem je zcela nedostačující, protože se nedostane k nejproblematičtějším místům, jako jsou krčky nebo mezizubní prostory. Nejlepší technikou je přiložit kartáček k zubu a jemnými krouživými pohyby čistit. Tak by se měly vyčistit postupně všechny zuby  z obou stran. Samozřejmě, že se na kartáček nesmí příliš tlačit, aby nedocházelo ke zbytečnému dráždění a poranění dásně. Další možnou metodou je stírání plaku vertikálními tahy kartáčku směrem od kořene zubu k jeho korunce.

Kromě způsobu čištění je neméně důležitý také výběr vhodných kartáčků. Na trhu nabízí mnoho druhů a tak člověk mnohdy neví, který vybrat. Nejvhodnější je obyčejný měkký kartáček s rovně zastřiženými štětinami a přímým držadlem. Čím je kartáček tvrdší, tím hůře, protože tvrdý kartáček nadměrně poškozuje dásně  a tím dochází k jejich rychlejšímu ústupu a zároveň se vybrušuje sklovina v krčkových oblastech zubů. Běžný kartáček se ovšem nedostane do všech míst. Ty nejrizikovější jsou mezizubní prostory, pro jejich čištění slouží mezizubní kartáčky a dentální nit nebo p??ska. Velikost mezizubních prostor a velikost kartáčku nejlépe posoudí zubní hygienistka. Čistit by se měly všechny mezizubní prostory. Dentální niť nebo páska se používá v případě spíš těsných mezizubních prostor, u širších mezírek mezi zuby je ideální kombinace obojího – niť a mezizubní kartáček, protože dentální niť nemá tak velkou čisticí plochu.

Reklamy chrlí ze všech stran informace o důležitosti a nezbytnosti té které zubní pasty a ústní vody. Pravda je však trochu jiná. Zubní pasta je důležitá pouze proto, že obsahuje fluor. Jeho dodání je její důležitou funkcí. Zároveň usnadňuje a zpříjemňuje čištění zubů. Jinak se jedná o stránku pocitovou. Stejně tak i ústní vody. Ani pasta ani vody samy o sobě nezabrání kazivosti zubů. Té lze předcházet jen dokonalým a správným čištěním chrupu.

Autor: jr