Anabolické steroidy jsou syntetické deriváty hormonu testosteronu. Podporují růst svalů (anabolický efekt) a rozvoj mužských pohlavních znaků u obou pohlaví (androgenní efekt). Anabolické steroidy patří k látkám zvyšujícím výkonnost, na které vzniká specifická forma závislosti. V dnešní době jsou rozšířeny nejen mezi sportovci vrcholovými, ale i rekreačními s cílem naplnit ideál dnešní společnosti. V užívání převažují dospívající chlapci.

Důvodů k užívání je mnoho, ale převažují níže uvedené:

- vnější motivace: prostředí fitness center, přátelé, známé osobnosti

- vnitřní motivace: získání obdivu, sexuální atraktivity, spokojenost ze sebou, získání respektu atd.

 

Motivace pak často vede k dennímu navštěvování fitness center s ne vždy odpovídajícím výsledkem vynaložené energii. V tomto okamžiku převážně chlapci vyhledají „snadnou pomoc“ ve formě tablet či injekcí, kdy látky není těžké sehnat, protože jsou na internetu desítky obchodů s rychlým dodáním bez upozornění na vážná rizika související s užíváním.

 

Jak může rodič poznat, že dítě užívá anabolika:

- nápadně rychlé přibývání svalové hmoty

- posun vlasové hranice- tzv. kouty

- gynekomastie (zvětšení prsu u chlapců)

- zvýšení krevního tlaku

- změna chování – agresivita nebo deprese

- u dívek pak zhrubnutí hlasu a poruchy menstruačního cyklu.

 

Anabolické steroidy nejen zvýší nárůst svalové hmoty, ale vzhledem k tomu, že zasahují do metabolických funkcí v těle, mají mnoho negativních vedlejších účinků, k hlavním patří:

 

- účinek na hormonální systém – potlačení vývoje spermií a zmenšení pohlavních orgánů u dívek, hirsutismus (nadměrný růst chloupků) u dívek, těžké formy akné a zhrubění hlasu u dívek, u chlapců gynekomastie (zvětšení prsu)

- účinek na pohybový aparát – předčasný uzávěr růstových štěrbin a výsledná menší výška, nerovnoměrný růst a zhoršená kvalita šlach vede k zvýšenému riziku zranění

- účinek na kardiovaskulární systém – rychlejší rozvoj aterosklerózy (kornatění tepen) a tím vyšší riziko srdečního infarktu a trombózy, zadržováním tekutin steroidy způsobují hypertenzi (vyšší krevní tlak) již v adolescentním věku

- účinek na játra – snížená funkce, zánět či později i riziko karcinomu jater

- účinek na kůži – akné

- infekce – hrozí u injekčního podání nesterilní jehlou

- zvýšené riziko vzniku nádorů

- ovlivnění psychické činnosti – podrážděnost, agresivita, změny nálad až psychóza x naopak při přerušení podávání úzkost, deprese, zvracení, anorexie, zvýšená tepová frekvence aj. Na užívání steroidů se tvoří psychická závislost. Nejnovější studie dokazují i nebezpečí pro mozkovou tkáň, kdy je dlouhodobé užívání steroidů spojeno se snížením objemu mozku.

Proto je důležité zvážit potřebu jejich užívání (neužívání), protože to jde i bez nich!

 

Zdroje:

https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2008/05/05.pdf  

https://www.tribune.cz/medicina/anabolika-nici-mozek/

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/mladici-si-anaboliky-nici-zdravi.A040602_180306_hubnuti_pol

https://eshop.alfafit.cz/clanek/anabolicke-steroidy-nezadouci-ucinky-a-vedlejsi-efekt-na-zdravi/

https://eshop.alfafit.cz/clanek/anabolicke-steroidy-nezadouci-ucinky-a-vedlejsi-efekt-na-zdravi/

MUDr. Jan Boženský