Nadváha a obezita
Většina diet se snaží pomocí slibů a lákadel svést z cesty správného stravování, protože cílem módních diet není pomáhat lidem s jejich nadměrnou hmotností, ale vydělávat na jejich důvěře. Slovo dieta (z řeckého diaita) přitom znamená strava, stravovat se. V češtině je dieta chápana zejména jako omezení energetického příjmu. Cílem by tedy nemělo být „dietu držet“, ale naučit se s dietou normálně žít.
Jednostranné diety
Tento způsob redukce hmotnosti plní stránky časopisů určených především ženám. Diety se mění dle aktuální módy a ročních období, základ je však vždy stejný. Dle rad z časopisů ženy konzumují jen jednu „ zázračnou“ potravinu (či skupinu potravin), která je dle aktuálního čísla týdeníku tím „zaručeným“ a jediným správným „detoxikátorem“ a rozpouštěčem tuku slibujícím rychlé váhové úbytky.
Střevní mikrobiotu lze charakterizovat jako soubor všech mikroorganizmů, které se nacházejí v trávicí soustavě. Mikrobiotu v trávicím ústrojí tvoří bakterie, viry, mikroskopické vláknité houby (plísně) a kvasinky. Střevní mikrobiota představuje složitý systém, který se neustále mění a může svému hostiteli prospívat nebo také škodit.
V Evropě na směnný režim pracuje asi pětina pracovníků. Směnný provoz zahrnuje noční směny, střídavé směny a nepravidelnou pracovní dobu. Ukazuje se, že směnný provoz má vliv na nadváhu, obezitu a na celkové zvýšení zdravotního rizika.Lidé pracující ve směnném provoze jsou ohroženi především nadváhou a obezitou, ale také mnoha souvisejícími nemocemi, jako jsou například cukrovka, vysoký cholesterol či porucha tukového metabolizmu.
Konzumace alkoholu má v posledních desetiletích v mnoha zemích stále stoupající charakter. Jedná se především o východní oblasti Evropy, v západních zemích dochází jen k mírnému poklesu. Spotřeba alkoholu v ČR se pohybuje kolem 10 litrů čistého alkoholu na osobu a rok (ÚZIS). Podle dat WHO je to však již 14,6 g/den u osob nad 15 let – u mužů 20,2 g/den, u žen 9,0 g/den.