Obiloviny
Chléb tvoří podstatnou část našeho každodenního jídelníčku. Jednotlivé druhy se mohou lišit v chuti, složení, přínosu živin. Není chléb jako chléb… K dispozici jsou i speciální druhy chleba ze speciálních směsí surovin, např. bezlepkový chléb pro lidi trpící celiakií.
Na rozdíl od chleba kypřeného droždím je kvasový chléb označení chleba kypřeného pouze tradičním kvasem. Určitě se nesmí zaměňovat s “kváskem” (např. na buchty), který vznikne smícháním droždí s trochou vody, cukru, případně mouky.
Jedním z produktů ovsa jsou ovesné vločky. Připravují se ze spařených ovesných obilek, lehce usušených a zbavených obalů (pluh a plušek) a nakonec slisovaných do charakteristických plochých vloček. Skládají se přibližně ze 67 % sacharidů, 14 % bílkovin a 7 % tuku, kterého obsahují nejvíce ze všech obilnin. Proto se nedají dlouho skladovat. Tuk reaguje se vzdušným kyslíkem, oxiduje se, dochází k tzv. žluknutí. Vločky tak získávají hořkou, nepříjemnou chuť.
Cukrářské výrobky a těsta se zařazují do skupiny obilovin a zahrnují širokou škálů výrobků.
Škrob je z pohledu chemického polysacharid složený z molekul amylózy a amylopektinu, které jsou tvořeny mnoha molekulami glukózy. Ve formě škrobových zrn se ukládá v zásobních orgánech některých rostlin, jedná se o konečný produkt fotosyntézy rostlin.