Víš co jíš

There are 12 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
ICHS
Ischemická choroba srdeční (ICHS) je společný název pro skupinu chorob, při kterých se snižuje průtok krve srdečním svalem z důvodu zúžení průsvitu cév. Řadíme sem například srdeční infarkt a anginu pectoris. Příznaky ischemické choroby srdeční se u jednotlivých forem liší, většinou dominuje bolest na hrudi, pocit dušnosti a úzkost.
Počet zobrazení - 543
imunitní systém
Imunitní systém zajišťuje obranu těla proti nemocem. Zahrnuje všechny obranné reakce proti virům, bakteriím, cizorodým látkám apod. Imunita znamená obranyschopnost.
infekční onemocnění
Infekční onemocnění je nakažlivé onemocnění, jehož zdrojem je nakažené zvíře nebo člověk. Infekce bývá často doprovázena horečkou.
inhibitor
Inhibitor je látka zpomalující nebo blokující činnost enzymů.
Počet zobrazení - 567
instantní
Instantní (v souvislosti s potravinou) znamená rychlorozpustný, připravený k okamžitému požívání, předvařený, práškový.
Počet zobrazení - 1364
instantní káva
Instantní káva je rzpustná káva vyrobená zmrazením tekuté kávy a následným oddělením vody ve formě ledu. Instantní kávu stačí zalít horkou vodou. Instantní kávy se někdy prodávají jako 2 nebo 3 v 1 s přídavkem cukru a sušeného mléka.
instantními
Instantní (v souvislosti s potravinou) znamená rychlorozpustný, připravený k okamžitému požívání, předvařený, práškový.
Počet zobrazení - 1273
inzulínu
Inzulín je hormon, který snižuje hladinu glukózy v krvi. Umožňuje buňkám glukózu využívat, takže se glukóza z krve odsune přímo do buněk tkání a její hladina v krvi klesne. Hormon inzulín produkuje slinivka břišní.
Počet zobrazení - 1233
ionizující záření
Ionizující záření se v potravinářství využívá hlavně k prodloužení trvanlivosti některých „běžných“ potravin.
ionizujícím zářením
Ionizující záření se v potravinářství využívá hlavně k prodloužení trvanlivosti některých „běžných“ potravin.
ischemické choroby srdeční
Ischemická choroba srdeční (ICHS) je společný název pro skupinu chorob, při kterých se snižuje průtok krve srdečním svalem z důvodu zúžení průsvitu cév. Řadíme sem například srdeční infarkt a anginu pectoris. Příznaky ischemické choroby srdeční se u jednotlivých forem liší, většinou dominuje bolest na hrudi, pocit dušnosti a úzkost.
izoflavony
Izoflavony jsou látky, které působí preventivně při osteoporóze a při srdečně-cévních chorobách - u sójových izoflavonů je efekt posílen přítomností sójových bílkovin. Jejich příznivý účinek se projeví zejména při dlouhodobém a pravidelném příjmu.
Počet zobrazení - 550