Znáte amarant - svaté zrno?

O amarantu - znovuobjevené potravině.

amarant

Za cizokrajně znějícím názvem amarant se skrývá jednoletá mnohasemenná bylina s krásným českým názvem laskavec. Amarant řadíme k nepravým obilninám. Pochází ze střední Ameriky, kde byl znám již v době Aztéků, Inků a Mayů, kteří jej označovali jako svaté zrno.

Obdivuhodné je jeho všestranné využití. Je součástí lidské stravy, amarantová semínka se v kuchyni dají použít samostatně jako cereálie, nebo semletá v podobě mouky. Často je můžete koupit již pražená nebo naklíčená.

Amarant je využíván i v lidovém léčitelství, některé odrůdy jsou ozdobou okrasných zahrad, jiné slouží jako krmivo pro hospodářská zvířata.

 

Jaké jsou hlavní výhody amarantu?

  • Semena mají vyšší výživovou hodnotu než obilniny díky vyššímu obsahu bílkovin (až 2x), tuků, některých vitaminů (B2, niacin a vitamin E), minerálních látek (např. vápník), stopových prvků (železo)  a vlákniny.
  • Bílkoviny amarantu mají vyšší obsah esenciálních aminokyselin než obilniny, čímž se podobají živočišným bílkovinám, takže je amarant vhodný např. pro vegetariány.
  • Obsahuje prospěšné nenasycené mastné kyseliny, hlavně kyselinu olejovou a linolovou.
  • Obsahuje skvalen, což je látka s antioxidačními účinky, která podporuje imunitní systém, regenerační schopnosti organizmu a příznivě ovlivňuje tvorbu cholesterolu.
  • Listy v čerstvém stavu obsahují poměrně významné množství vitaminu C, karotenoidů a rutinu
  • Neobsahuje lepek, proto je vhodný i pro nemocné s céliakií. 
  • Nízká pravděpodobnost vzniku alergie na bílkovinu amarantu.

 

Jak se amarant využívá v potravinářství?

Amarant slouží k výrobě mnoha potravinových produktů, např.:

  • Celozrnná amarantová mouka, amarantové vločky,
  • celá upravená zrna ve směsích müsli a müsli tyčinek, extrudované amarantové křupky,
  • speciální druhy pečiva, chleba, sušenky a těstoviny,
  • v zeleném stavu se listy nebo mladé rostlinky mohou konzumovat jako zelenina za syrova či po tepelné úpravě jako špenát,
  • z natě červenolistých odrůd se získává potravinářské barvivo amarantin,
  • výroba potravních doplňků -  např. amarantový čaj, amarantový olej obsahující skvalen, vláknina ze zrna, amarantové extrakty.

Semínka nebo mouku skladujte nejlépe v lednici ve vzduchotěsných nádobách, zabráníte tím žluknutí nenasycených mastných kyselin. Amarant vám při správném skladování vydrží 3–6 měsíců.

 

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Rysová, J., Dostálová, J. Využití laskavce v potravinách. Výživa a potraviny, 2004/2 (59), s.52-53.
Kapounová, E., Ještě k amarantu. Výživa a potraviny, 2001/6 (56), s.166-167.
Kopec, K., Všestranný karob a karubin. Výživa a potraviny, 2003/6 (58), s.89.
Michalová, A., Laskavec (Amaranthus L.). Výživa a potraviny, 1999/1 (54), s.13-14.
Amaranth. (Informace o amarantu na stránkách amaranth.cz).

 

Zpět

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“