O amarantu - znovuobjevené potravině.

amarant

Za cizokrajně znějícím názvem amarant se skrývá jednoletá mnohasemenná bylina s krásným českým názvem laskavec. Amarant řadíme k nepravým obilninám. Pochází ze střední Ameriky, kde byl znám již v době Aztéků, Inků a Mayů, kteří jej označovali jako svaté zrno.

Obdivuhodné je jeho všestranné využití. Je součástí lidské stravy, amarantová semínka se v kuchyni dají použít samostatně jako cereálie, nebo semletá v podobě mouky. Často je můžete koupit již pražená nebo naklíčená.

Amarant je využíván i v lidovém léčitelství, některé odrůdy jsou ozdobou okrasných zahrad, jiné slouží jako krmivo pro hospodářská zvířata.

 

Jaké jsou hlavní výhody amarantu?

 

Jak se amarant využívá v potravinářství?

Amarant slouží k výrobě mnoha potravinových produktů, např.:

Semínka nebo mouku skladujte nejlépe v lednici ve vzduchotěsných nádobách, zabráníte tím žluknutí nenasycených mastných kyselin. Amarant vám při správném skladování vydrží 3–6 měsíců.

 

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Rysová, J., Dostálová, J. Využití laskavce v potravinách. Výživa a potraviny, 2004/2 (59), s.52-53.
Kapounová, E., Ještě k amarantu. Výživa a potraviny, 2001/6 (56), s.166-167.
Kopec, K., Všestranný karob a karubin. Výživa a potraviny, 2003/6 (58), s.89.
Michalová, A., Laskavec (Amaranthus L.). Výživa a potraviny, 1999/1 (54), s.13-14.
Amaranth. (Informace o amarantu na stránkách amaranth.cz).