Co máme pít?

O vhodných a nevhodných nápojích.  

 salek-caje

Nejlepším nápojem je čistá pitná voda

z vodovodu nebo také i ze studny, zde si však musíme dát pozor, aby byla pitná! Podívejte se jak je studna označena! Vhodné jsou také kupované balené vody. Ty by však měly být neperlivé, bez bublinek, a bez cukru. 

 

Ovocné a zeleninové šťávy, čaje 

Dopřát si můžeme i vodou ředěné (přírodní) ovocné a zeleninové šťávy, neslazené a ne moc silné čaje - zelené či ovocné. Bylinné čaje bychom měli pít raději slabé a různé druhy a často je střídat, a to proto, že bylinky mají různé léčivé účinky, které nám však při nesprávném užívání mohou způsobit různé zdravotní potíže.

 

A co minerální vody?

Minerálky, jak jim lidově říkáme, jsou u nás velmi oblíbené. Některé vody obsahují příliš velké množství minerálních látek, například sodíku, a nelze je proto pít denně ve velkém množství. Jde zejména o ty, které mají na svém obalu napsáno středně mineralizované, silně mineralizované nebo velmi silně mineralizované. Těchto bychom neměli denně vypít více než 1-2 sklenice (500 ml) a je vhodné je střídat.

Ani velmi slabě mineralizované vody nejsou vhodné ke každodennímu pití. Pouze ty, které mají na obalu uvedeno slabě mineralizované jsou vhodné ke každodennímu pití i ve větším množství úměrném potřebám organizmu. Zkuste se podívat na obal vody, kterou právě pijete nebo kterou si běžně kupujete, kolik jí můžete denně vypít?

 

Vody perlivé s bublinkami

jsou oblíbeným osvěžujícím nápojem, ale neměli bychom je pít pravidelně, jen výjimečně. Mohou nám způsobit žaludeční ale i jiné problémy spojené s trávením jídla. Navíc jich nelze vypít moc najednou a ke všemu jsou močopudné, takže rozhodně nejsou ideálním nápojem k doplnění našich tělesných tekutin.

 

Další zdroje tekutin

Za zdroje tekutin lze také počítat polévky, ovoce (například jahody, citrusové ovoce) a zeleninu (například rajčata, okurky, melouny). Některé druhy ovoce a zeleniny obsahují totiž i více než 90 % vody.

 

Mléko a mléčné nápoje nepočítáme

Mléko a mléčné nápoje, mezi které patří například kefír, ochucená mléka a kakaové nápoje, obvykle nepočítáme do pitného režimu, neboť obsahují mnoho cenných živin, a jsou proto pro nás spíše potravou, i když tekutou.

 

Které nápoje pro nás nejsou až tak vhodné?

Mezi nápoje, které bychom měli pít co nejméně a kterým bychom se měli spíše vyhýbat, patří především různé limonády, ochucené minerální vody, ovocné nektary apod. Tyto obsahují velké množství cukru, který jednak zvyšuje pocit žízně, ale hlavně má v sobě mnoho nadbytečné energie, kterou si ukládáme do našich tukových zásob, a podílí se také na kažení zubů.

Kolové nápoje zpravidla kromě cukru také obsahují kofein, který zvyšuje tvorbu moči (a tím ztráty tekutin), má stimulační efekty a je zřejmě návykový. Vyskytuje se také v kávě, černém čaji (více v silném) a některých energetických nápojích. Kofein se vyskytuje také v kávě, černém čaji (více v silném) a některých energetických nápojích, proto je do pitného režimu nepočítáme!

Do pitného režimu zcela určitě nepatří nápoje alkoholické! Alkohol je nejen močopudný, ale můžeme si jím poškodit zdraví, či se na něm stát závislými!

 

Tipy pro vás:

 

  

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Kožíšek, F. Pitný režim. Vydal SZU 2006
Keller, U. Klinická výživa. Scientia Medica 1993.

  

Zpět