Co jsou to rafinované sacharidy a které potraviny je obsahují, jaká zdravotní rizika nám přinášejí a jak si správně vybírat sacharidové potraviny.

 

Co jsou rafinované sacharidy

Popcorn malyZákladní popis a dělení sacharidů již znáte. Pokud si chcete své znalosti občerstvit, můžete zde. Rafinované sacharidy (nebo také čištěné sacharidy) jsou cukry a škroby, zbavené během průmyslového zpracování především vlákniny a dalších důležitých složek – zrna obilnin se opakovaně odírají a zbavují slupky a spolu s ní i cenných látek pod slupkou, vzniká tak bílá mouka. Z cukrové řepy, třtiny a dalších rostlin se lisuje, louhuje a odstřeďuje co nejčistší sacharóza (disacharid obsahující glukózu a fruktózu) – vzniká bílý cukr. Z kukuřice, brambor a dalších na škrob bohatých rostlin se získává čistý škrob, opět zbavený vlákniny, vitaminů a minerálních látek, které byly v rostlině obsaženy. Podobnými procesy – extrakcí z rostlin nebo štěpením škrobů pomocí enzymů se získává také čistý hroznový a ovocný cukr (glukóza a fruktóza). Rafinované sacharidy jsou tedy vysoce čištěné škroby a cukry.

Proč jsou rafinované sacharidy rizikové pro zdraví?

Škroby a cukry, které nejsou přijímány zároveň s vlákninou (rozpustnou i nerozpustnou), jsou velmi rychle v naší trávicí soustavě rozkládány až na jednoduché cukry. Ty jsou pak přes střevní a částečně i žaludeční stěnu vstřebávány do krve a dále v játrech přeměněny na glukózu. Čím méně vlákniny potravina obsahuje, tím rychleji se sacharidy v potravině rozkládají a tím rychleji a výrazněji stoupá po konzumaci této potraviny hladina glukózy v krvi (potravina bude mít tím vyšší glykemický index, GI).

Potraviny s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů mají glykemický index velmi vysoký. Proto jejich častá konzumace výrazně zvyšuje riziko cukrovky 2. typu a obezity (navíc je po potravinách s vysokým GI dříve výraznější hlad). Zvyšuje se také riziko srdečně cévních onemocnění. Z hlediska výživy jsou rafinované sacharidy hlavně zdrojem energie, neposkytují žádné nebo jen velmi málo jiných důležitých živin – vitaminů, minerálních látek, nenasycených tuků a vlákniny. Dříve se za příčinu obezity a cukrovky považoval vysoký příjem sacharidů, výzkumy však potvrdily, že hlavní roli hraje právě příjem potravin s rafinovanými sacharidy – produkty z bílé mouky (těstoviny, pečivo, knedlíky, sladkosti, pufované obilniny – například i tzv. „snídaňové cereálie“ jako jsou lupínky, cornflakes či obilné kuličky!, dále sladké nápoje a cukrovinky, loupaná rýže, džemy, nadměrné používání cukru a glukózo-fruktózového sirupu). Je potřeba nevyhýbat se sacharidům v jídelníčku, ale vybírat si ty správné.

 

Vyhýbejte se potravinám s vysokým podílem rafinovaných sacharidů a vysokým GI:

 

Vybírejte potraviny s nízkým GI, bez rafinovaných sacharidů:

 

Tipy navíc:celozrnne spagety maly

 

Vyzkoušejte si své znalosti v krátkém testu.

.

.

Použitá literatura:
Carbohydrates: quality matters, webový portál Harvard School of Public Health [cit. 22.10.2013].
Lišková, M.: Zdravá výživa dětí pro prevenci KVO, portál Fórum zdravé výživy.
Low-carb diet: A guide for teens, webový portál Dětské nemocnice v Bostonu, [cit. 22.10.2013]
Mozaffarian, D., Hao, T., Rimm, E.B., Willett, W.C., Hu, F.B.: Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men,  N Engl J Med. 2011;364:2392-404.
Piťha, J.; Urbanová, Z.: Proč a jak nemít obézní děti, portál Fórum zdravé výživy.
Procházka, B.: Primární prevence aterosklerózy u dětí, portál Fórum zdravé výživy.