Proč je vhodné některé potraviny jíst za syrova a jiné je lépe tepelně upravit?

slecna1 Některým druhům potravin bychom se ale měli v syrovém stavu spíše vyhýbat. Důvody pro to jsou v zásadě tři: riziko infekčních onemocnění, přítomnost termolabilních toxinů  (jedů) a obsah tzv. antinutričních složek, které nějakým způsobem snižují výživovou hodnotu potravin.

Vzhledem k možným zdravotním rizikům by se většina živočišných potravin měla konzumovat až po tepelné úpravě. Dříve bývalo zvykem pít čerstvě nadojené mléko od domácí kravky nebo kozy, připravovaly se „výživné nápoje“ s rozmíchaným syrovým vejcem a při chudokrevnosti se pacientům podávala škrábaná syrová játra. Dnes je v ČR prodej syrového mléka  přímo spotřebitelům možný pouze na farmě, kde je produkováno, tzv. prodej ze dvora. Při prodeji musí být navíc spotřebitel upozorněn nápisem: „Syrové mléko před použitím převařit.“ Konzumace syrového mléka je považována za rizikovou, ačkoli tepelnou úpravou dochází ke snížení množství vitaminů. Tepelnou úpravou se mění také chuťové vlastnosti mléka, to je ale otázka chuťových preferencí, někomu víc chutná mléko před tepelnou úpravou, jinému po ní. 

rybaKonzumace syrového masa, vnitřností, ryb, mořských plodů a vajec je v současnosti považována za vyloženě rizikovou kratochvíli. Gurmáni si přesto rádi pochutnají na tatarském bifteku  čili tataráku. Ze syrových ryb a mořských plodů se připravuje japonská pochoutka sushi (čti suši), jež je stále oblíbenější i v evropských zemích. Mezi vyhledávané delikatesy patří i syrové ústřice.

 

Jaká jsou rizika konzumace syrových živočišných potravin?

 

Na co si dát pozor?

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Nejedlý, B.: Zeleninu vařit nebo nevařit? Výživa a potraviny, 2000, 55(3): 88-89
Pokorný, J.: Sushi – staronová módní pochoutka. Výživa a potraviny, 1999, 54(5):153
Hrubý, S.: Tepelná úprava pokrmů a zdraví. Výživa a potraviny, 2003, 58(3):73
Kvasničková, A.: Možnost přenosu meningoencefalitidy syrovým mlékem, 2004

Kvasničková, A.: Sýry ze syrového mléka představují potenciální zdravotní riziko, 2005

Kvasničková, A.: Virus hepatitidy A a syrové potraviny, 2002

Bezpečnost potravin A-Z, www.bezpecnostpotravin.cz/az/

Müller, P.: Druhotné a nepravé otravy houbami, 2006.
Müller, P.: Nedostatečná tepelná úprava hub, 2006.

Suková, I.:Naklíčené obilí jako výživová alternativa, 2008.