Jak se zjišťuje ideální váha, míry či složení těla. Kdy mluvíme o nadváze, kdy o obezitě a jaké jsou jejich příčiny, následky a jak jim předcházet.

  obezni_holcicka

Nadváha a obezita – moderní epidemie

Nadváha a obezita jsou stavy, při kterém se v těle nahromadí nadbytek tukové tkáně. Počet obézních lidí roste čím dál rychleji, hlavně ve vyspělých zemích. Češi patří mezi nejobéznější evropské národy.

Příčiny a následky obezity

Základní příčinou obezity je nerovnováha mezi energií, kterou přijmeme v jídle a pití, a energií, kterou vydáme. Nevydaná energie se v těle ukládá do tukových zásob. Vliv na vznik obezity má ale i dědičnost. Rodinné zvyklosti a výchova mají vliv na oblibu pohybu a upřednostňování některých chutí. Pokud je ve vaší rodině více obézních lidí – a hlavně, pokud jsou obézní jeden nebo oba vaši rodiče, je riziko obezity i u vás vyšší. Rizikový faktor nadváhy a obezity je i vysoká porodní hmotnost.

Obezita má spoustu komplikací a následků – způsobuje psychickou nepohodu, pohybové problémy a bolesti kloubů, obézní lidé mají častěji žlučové kameny, vysoký krevní tlak, cukrovku, infarkt, mozkovou mrtvici a některé nádory (prsu, dělohy, tlustého střeva…). Obézní ženy trpívají gynekologickými problémy, potížemi s otěhotněním, mají více rizik v těhotenství i po porodu.

 

Existuje více druhů obezity

Podle toho, kde se tuková tkáň nejvíce hromadí, můžeme rozlišit dva typy obezity. Ženám a dívkám se tuk ukládá častěji na bocích, hýždích a stehnech. Tomuto typu obezity se říká ženská, nebo také obezita typu hruška (postava tvarem připomíná hrušku). Naopak u mužů a chlapců je častější ukládání tuku v oblasti břicha. Postava připomíná tvarem jablko, a proto se také označuje jako obezita typu jablko nebo mužská obezita. Tento typ obezity se ale vyskytuje i u žen, často v období po přechodu. Obezita typu jablko je nebezpečnější než obezita typu hruška, jsou u ní vyšší rizika komplikací, například cukrovky nebo srdečního infarktu.

 

Jak se obezita zjišťuje

vahaZpůsobů, jak zjistit výživový stav člověka a odhalit možnou nadváhu nebo obezitu, je více. Protože se během různých období života hodně měníme, jsou pro různé věkové skupiny vhodné různé metody. K základním metodám patří hodnocení podle poměru výšky a váhy. U dětí a dospívajících se používají takzvané percentilové grafy. Do 18 let není vhodné používat hodnocení pomocí klasického BMI, protože ještě není dokončený růst a další změny, které provázejí dospívání. Klasický BMI je nejpoužívanější základní metodou k hodnocení stavu výživy dospělých.

Další způsob, který se pro hodnocení používá, je stanovení složení těla – zjišťuje se množství tuku, svalů, vody. Hodí se spíše pro dospělé.

Protože je nebezpečné hlavně hromadění tuku v oblasti břicha, používá se při hodnocení výživového stavu dětí a dospívajících obvod břicha, u dospělých obvod pasu.

 

Jak jsem na tom já?

Spočítejte si svůj Body Mass Index. Vypočítaná hodnota BMI vám napoví, jestli máte podváhu, hmotnost v normě, nadváhu nebo obezitu. Ale pozor! Pro aktivní sportovce je BMI nepoužitelný. Spočítat si jej můžete v následující tabulce:

     

Můžete si také zkusit otestovat svůj obvod pasu, který vám leccos napoví o vaší postavě. Nejprve si změřte obvod svého břicha přes pupek. Měřící pásmo má přiléhat k tělu, ale nesmí být volné ani nesmí tělo stahovat. Měřte se ideálně na holém těle. Hodnotu zadejte do následující tabulky.

     

Hodnocení tělesné hmotnosti a složení těla u lidí nad 18 let BMI

 

Poměr pas/boky (WHR)

 

Množství tělesného tuku

 

Zjistili jste, že se vás problém nadváhy nebo obezity týká? Naše rady, jak proti nim bojovat, najdete v článku „Chci se nadváhy zbavit, ale jak na to?

 

 

Použitá literatura:

Kardiokohl
Centrum pro obezitu a zdravý životní styl
Obezita.cz
Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR
Informace pro rodiče – příloha zdravotního očkovacího průkazu dítěte a mladistvého, 1.vydání, Praha, SZÚ, 1994, 64s.
Keller, U., Meier, R., Bertolli, S.: Klinická výživa, 1.vydání, Praha, Scientia medica, 1993, 240s.
Kleinwächterová, H, Brázdová, Z.: Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování, 2. vydání, Brno, IPVZ, 102s.
Kubisová, D.: Měření obvodu pasu a boků při vyšetřování v antropologii a klinické praxi, DMEV, 2003, 4, s.204-208.
Provazník, K. a kol.: Manuál prevence v lékařské praxi, díl I.- Výživa, 1. souborné vydání, Praha, Univerzita Karlova, 2004, s. 22-109.
Světové šetření o zdraví v České republice, 1.vydání, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, 2004, 95s.
Vignerová, J., a kol.: 6.celostátní antropologický výzkum dětí a mládeže 2001 – Česká republika, souhrnné výsledky, 1.vydání, PřF UK v Praze a SZÚ, 2006, 238s.
Whitney, E.N., Cataldo, C.B., Rolfes, S.R.: Understanding Normal and Clinical Nutrition, 6th edition, Wadsworth, 2002, 875s.