Osteomalacie

O nemoci dospělých, kterou vyvolává nedostatek vitaminu D v těle.

stary muz

Osteomalacie je onemocnění, které vzniká z nedostatku vitaminu D v dospělém věku. Může být způsobeno sníženým přívodem potravou, poruchou vstřebávání, nedostatečnou funkcí nebo nedostatečným vystavením kůže slunečnímu záření, které je nezbytné pro tvorbu vitaminu D v kůži.  

Vitamin D je nepostradatelný ke vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva a pro mineralizaci kostí. Při jeho nedostatku dochází k poruše mineralizace kostí, což má za následek jejich měknutí. Dochází ke změnám tvaru kostí, poruchám hybnosti a bolestem v kostech. V dětském věku se tato nemoc nazývá křivice nebo také rachitida (více zde).

 

Koho osteomalacie nejčastěji postihuje?

V našich podmínkách jsou osteomalacií postiženi zejména starší lidé, kteří tráví málo času venku (nedostatečná tvorba vitaminu D v kůži), mají nízký přívod vitaminu D stravou, trpí onemocněním jater či ledvin nebo u nich dochází k poruchám vstřebávání vitaminu D z trávicího traktu (celiakie, nedostatečná funkce slinivky břišní, chirurgické zákroky na trávicím traktu). Tento typ osteomalacie (při střevních a jaterních chorobách) se vyskytuje poměrně často. Riziko osteomalacie také zvyšují některé léky, například léky proti epilepsii.

 

Jak se osteomalacie projevuje?

Onemocnění se projevuje zejména bolestmi kostí, kolébavou, tzv. kachní chůzí, a svalovou slabostí. Často člověk cítí zvýšenou tělesnou únavu i při nenáročné fyzické aktivitě. V pokročilém stupni postižení může snadno docházet ke zlomeninám kostí již při drobných úrazech.

 

Jak se osteomalacie léčí?

Při léčbě osteomalacie je nejprve třeba zjistit příčinu a podle toho stanovit léčbu. Při nedostatečném přívodu vitaminu D se podává vitamin D spolu s vápníkem.

 

Prevence

Vzniku osteomalacie v mnoha případech můžeme úspěšně předejít dostatečným přívodem vitaminu D stravou a přiměřeným pobytem venku na slunci (alespoň patnáct minut několikrát týdně). V potravě je vitamin D přítomen zejména v živočišných potravinách. Nejvíce ho obsahují máslo, ryby (zejména tučné ryby – losos, sleď, makrela), vejce, droždí.  

 

Použitá literatura:
Pavel Horák. Osteomalacie a rachitida. Lékařské listy 20/2006, str. 28-29
Masaryk Pavol. Osteomalácia a rachitída. Via Pract., 6 (1): 13-15. 2009
Řídnutí není jedinou hrozbou pro kosti.

 

Vyzkoušejte si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Zpět