Můžeme chránit před aterosklerózou?  

Co vyvolává aterosklerózu a jak se před ní můžeme chránit.

 

srdce

 

Ateroskleróza má mnoho tváří. U někoho se projeví jako mrtvička (cévní mozková příhoda), u jiného ischemickou chorobou dolních končetin, srdečním infarktem nebo „jen“ anginou pectoris. Srdeční infarkt je jednou z nejčastějších komplikací aterosklerózy. Včasnou ochranou (prevencí) můžeme významně snížit riziko, že infarkt nebo mrtvička postihnou právě nás. Jak se tedy můžeme proti ateroskleróze včas a účinně bránit?

 

Rizikové faktory aterosklerózy

Jsou faktory, které nemůžeme nijak ovlivnit, jako například vrozené předpoklady (geny). Také vyšší věk a mužské pohlaví zvyšují riziko vzniku. U mužů je výskyt aterosklerózy a úmrtí na ni podstatně vyšší než u žen až do období menopauzy, v kterém se riziko úmrtí u mužů a žen vyrovnává. Velmi významná je rodinná zátěž, kdy výskyt onemocnění nebo úmrtí na srdečně-cévní onemocnění u rodičů a prarodičů mladších 55 (muži) či 65 let (ženy) významně zvyšuje riziko.

Na druhé straně můžeme vznik a rozvoj aterosklerózy vhodným zásahem sami ovlivnit, a to zejména změnou stravovacích zvyklostí a zvýšením pohybové aktivity. Počet faktorů, které můžeme sami ovlivnit, je podstatně větší než těch, se kterými nemůžeme nic dělat.

 

Mezi ovlivnitelné rizikové faktory patří:

  • Zvýšená hladina cholesterolu a tuků v krvi
  • Vysoký krevní tlak
  • Cukrovka (I. i II. typu)
  • Kouření
  • Centrální (břišní) obezita
  • Nedostatek pohybu

 

Více o tom, jak můžeme sami ovlivnit rozvoj aterosklerózy a nemocí srdce a cév, se dozvíte v článku Jak můžeme sami ovlivnit rozvoj aterosklerózy.

Co je ateroskleróza a jaké nemoci způsobuje, se dozvíte v článku Co je ateroskleróza.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Zpět

Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“