O atopickém ekzému a vlivu výživy na něj.

 

Co je atopický ekzém?atopicky ekzem

 

Jak souvisí atopický ekzém s výživou?

Především u malých dětí souvisí vznik atopického ekzému velice často s potravinovou alergií. Vliv výživy na stav ekzému je ovšem nepopiratelný i v pozdějším věku, a to mimo jiné i pro dráždivé účinky některých potravin a pochutin. Součástí prevence i léčby atopického ekzému je proto tzv. „eliminační dieta“, čili vynechání problémových potravin z jídelníčku, a to pokud možno striktně.

 

Jaké potraviny mohou zhoršovat projevy atopického ekzému?

Zejména potraviny, na které je ekzematik (člověk trpící tímto onemocněním) prokazatelně alergický (k průkazu alergie se používají hlavně krevní a kožní testy). Kromě toho mohou ke zhoršení ekzému přispívat i potraviny s dráždivými účinky, například kakao, čokoláda, koření, alkohol, hodně kyselé potraviny a pochutiny: ocet, kyselé okurky, neředěné ovocné džusy, hořčice apod. Každému může vadit něco jiného. Ekzematik proto musí pozorně sledovat stav ekzému a dávat ho do souvislosti s konzumovanými potravinami. Je dobré vést si potravinový deník, kde si ekzematik každý den uvede, co a kdy snědl, jaký je stav ekzému a další důležité údaje. Někdy je velmi těžké vypátrat, která potravina ekzematikovi vadí, protože ke zhoršení projevů ekzému může dojít řádově v hodinách či dnech po její konzumaci, v krajním případě se však může jednat i o týdny či dokonce až měsíce. Vysledování takové potraviny je pak srovnatelné s pověstným hledáním jehly v kupce sena.

 

Jaké jsou zásady stravování při atopickém ekzému?

 

Některé potraviny, které mohou zhoršovat projevy atopického ekzému:

(vzhledem k jejich schopnosti vyvolávat alergické reakce jsou tučně zvýrazněny silně alergizující potraviny)

Pozor!!! Neznamená to, že konzumace v seznamu uvedených potravin bude zhoršovat atopický ekzém každého ekzematika. Při konzumaci těchto potravin by měl být ekzematik pouze více  opatrný. Naproti tomu může někomu vadit i potravina v seznamu neuvedená a obecně považovaná za relativně bezpečnou z hlediska její schopnosti vyvolat alergickou reakci.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Čapková, Š., Špičák, V., Vosmík, F., Atopický ekzém, Galén, 2005.
Fuchs, M., Alergie číhá v jídle a pití. 2. rozšířené přepracované vydání, Nakladatelství Adéla, 2007.