Botulismus je velmi nebezpečná otrava, způsobená botulotoxinem, nejúčinnějším bakteriálním jedem.

 veprove
Botulismus je vzácné, nicméně velmi závažné onemocnění způsobené nervovým jedem – botulotoxinem, který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Je to nejúčinnější bakteriální jed. Říká se mu také klobásový jed.

Jak se můžeme nakazit?

Clostridium botulinum sídlí v trávicím traktu ryb a savců, běžně se vyskytuje v půdě. Špatně omytá zelenina nebo špatně vypraná střívka mohou obsahovat zárodky bakterií, které nezničí ani dlouhodobý var, a které v  anaerobním prostředí (bez přístupu kyslíku) vytvoří jed.

Rizikové proto mohou být hlavně konzervované potraviny. Jedná se především o masové, zeleninové a ovocné konzervy, zejména podomácku vyráběné.

 

Jak se můžeme chránit?

Botulotoxin se k nám chová zákeřně, podle chuti ani vůně jeho přítomnost v jídle nemusíme poznat, jed navíc nemusí být v celé konzervě.

Příznaky otravy začínají 18–36 hodin po požití nakažené potraviny, mohou se ale objevit už za 6 hodin, nebo naopak až za několik dnů.

 

Jak se nemoc projevuje?

Nejprve se dostavuje malátnost, mohou být přítomny zažívací obtíže. Poté následují typické příznaky – sucho v ústech, potíže s polykáním, chraplavý hlas, dvojité vidění, pokles svalového napětí, poruchy dýchání.

Výjimečně je onemocnění smrtelné,  smrt nastává díky ochrnutí dýchacích svalů, člověk se vlastně udusí.

Léčba otravy botulotoxinem spočívá v podání antiséra, které zablokuje účinky jedu.

 

Vyzkoušejte si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Botulism, Center for diseases Control and Prevention, Dept. of Health and Human Services, Division of Bacterial and Mycotic Diseases. 
Clostridium botulinum. International Programme on Chemical Safety, Poisons Information Monograph 858, Bacteria, WHO 2002
Erbguth, F.J., Historical notes on botulism, Clostridium botulinum, botulinum toxin, and the idea of the therapeutic use of the toxin. Movement disorders. 19 (S8) S2 - S6, 2004.
Manuál prevence v lékařské praxi, 3. LF a SZÚ, souborné vydání 2004.
Vědecký výbor pro potraviny: Alimentární onemocnění (infekce a otravy z potravin) SZÚ Brno 2005.