O onemocnění, které způsobuje bakterie, kterou běžně nosíme na kůži, v nose či ústech.

 prst2
vodcem Stafylokokové enterotoxikózy je bakterie zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus), přesněji řečeno její jed. 
Jak se můžeme nakazit?

Stafylokok se vyskytuje zcela běžně v našem okolí, nosíme si ho na kůži, sídlí v naší dutině nosní i ústní.

Zdrojem nákazy bývají lidé, často bacilonosiči, z nichž téměř polovina nosí stafylokoka v nosohltanu.
Dalším zdrojem mohou být osoby s hnisavým onemocněním kůže, které přicházejí do styku s potravinami. Tyto potraviny jsou pak zdrojem nákazy.

U nás vznikají epidemie nejčastěji tam, kde se stravuje více lidí najednou, například ve školních jídelnách, na školách v přírodě, na putovních táborech a na školních brigádách.

 

Jak se můžeme chránit?

Pro toto onemocnění je typická velmi krátká doba od nakažení po vypuknutí nemoci. Příznaky se objevují již za 1–6 hodin po konzumaci „otrávené“ potraviny.

 

Jak se nemoc projevuje?

Po požití nakažené potraviny se obvykle velmi rychle (za 1–6 hodin) objeví nevolnost, úporné zvracení, křeče v břiše, průjem, vyčerpanost. V těžších případech se mohou dostavit bolesti hlavy, svalové křeče a přechodné změny krevního tlaku a pulsu. Teplota nebývá. I přes velmi dramatický průběh onemocnění rychle odezní, obvykle do  2–3 dnů.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:
Manuál prevence v lékařské praxi, 3. LF a SZÚ, souborné vydání 2004.
Vědecký výbor pro potraviny: Alimentární onemocnění (infekce a otravy z potravin) SZÚ Brno 2005.