O kočkách, syrovém mase a toxoplasmóze. 

kocka

Toxoplasmóza je onemocnění, které způsobuje jednobuněčný parazit Toxoplasma gondii. Tento parazit potřebuje ke svému životu jiné organismy, které využívá a během svého života jich vystřídá více – jedná se o teplokrevné živočichy včetně člověka. Množit se však dokáže pouze ve střevech kočkovitých šelem.

 

Jak se můžeme nakazit?

Toxoplasmózou se můžeme nakazit z trusu nakažené kočky, ale mnohem častěji, pokud jíme syrové nebo nedostatečně tepelně zpracované maso (mleté maso při přípravě sekané, tatarský biftek, syrová játra…). Lidé, kteří onemocní toxoplasmózou, mají často ve zvyku ochutnávat syrové maso při kuchyňském zpracování. U nás se často jedná o nákazu z králičího nebo skopového masa. Maso dobře tepelně zpracované je naprosto nezávadné, neboť již prohřátí na teplotu 70 °C spolehlivě parazita v mase ničí. Podobně se ničí zmražením (při -20 °C po dobu nejméně 24 hodin). K infekci méně často může dojít také vypitím kontaminované vody nebo požitím nepasterovaného, nepřevařeného mléka. 

Jak se můžeme chránit?

Pokud se nakazíme, nemoc propukne většinou do 10 dnů.

 

Jak se nemoc projevuje?

Onemocnění se nejčastěji projevuje chřipkovitými příznaky, jako je zvýšená teplota, bolesti hlavy a svalů, únava. Současně bývají zduřelé mízní uzliny. Toxoplasma může napadnout i samostatné orgány – oko, mozek a jiné – a příznaky jsou pak lokalizovány do příslušné oblasti.

Často ale infekce proběhne úplně nepozorovaně, pak se jedná o tzv. latentní formu nákazy.

Pokud onemocní toxoplasmózou těhotná žena, je zde riziko přenosu nákazy na plod, což může končit i potratem nebo těžkým poškozením plodu.

 

 

Použitá literatura:

Vědecký výbor pro potraviny: Alimentární onemocnění (infekce a otravy z potravin) SZU Brno 2005
Manuál prevence v lékařské praxi, 3. LF a SZU, souborné vydání 2004.
Toxoplasmosis, Fact sheet. Center for diseases Control and Prevention, Dept. of Health and Human Services, Division of Parasitic Diseases.