Pravidla, která je třeba dodažovat při sběru jedlých hub a jejich konzumaci.

Abychom si na houbách pochutnali a nebylo nám po nich zle, je třeba dodržovat několik základních pravidel:

  • nikdy nesbírejte houby, které neznáte;
  • nikdy nesbírejte houby do igelitových sáčků a tašek;
  • nesbírejte houby, které nesou známky plísní, hniloby, houby rozmáčené či velmi červivé;
  • nesbírejte houby v blízkosti skládek a rušných cest;
  • po příchodu z lesa houby co nejdříve zpracujte, očistěte je a roztřiďte, co bude na sušení, na vaření, obalování, zavařování apod.;
  • syrové houby skladujte před zpracováním co nejkratší dobu a v chladu;
    houby vždy důkladně tepelně zpracujte;
  • houbové pokrmy konzumujte co nejdříve po přípravě, zbylé houbové jídlo můžete  zchladit a znovu ohřát později, všeobecně známá pověra, že houbová jídla se nesmí znovu ohřívat, není založena na pravdě;
  • houbové pokrmy nekonzumujte před spaním, houby jsou hůře stravitelné;
  • houby nekombinujte s alkoholem;
  • některé druhy hub, například hřib koloděj a hřib nachový a další, obsahují v syrovém stavu toxické látky, kterých se zbavíme pouze varem delším než asi 30 minut;
  • nikdy  nekupujte houby skladované mimo chladící zařízení;
  • Pozor na kupované sušené houby pocházející z asijských zemí! Mohou být mikrobiálně kontaminovány - při kontrolách byly časté nálezy Salmonell, je proto důležité s těmito houbami zacházet jako se syrovou drůbeží. Salmonelly usmrtí dostatečně dlouhý var, během zpracovávání je třeba zabránit křížové kontaminaci.

 

Vyzkoušejte si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura

Dvořáková, J., Houby jako potravina. Výživa a potraviny, 2002/3 (57), s. 78
Bezpečnost potravin
Kuncová, Z., Houby – oblíbená součást našeho jídelníčku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce, 2010.