O našich nejznámějších jedlých houbách, jejich kuchyňských úpravách a případných rizicích.

jedle houbyHoubaření je u nás jedním z nejrozšířenějších koníčků, při němž se snoubí příjemné s užitečným. Byť se mezi houbaři najdou i tací, kteří na houby rádi chodí, ale neradi je nekonzumují, většina houbařů si na svých houbařských úlovcích dozajista ráda pochutná. Houby mají v naší kuchyni velmi široké využití, dají se vařit, smažit, zapékat, přidávat do zeleninových či těstovinových salátů, zavařovat do octa či do soli, sušit a skladovat k pozdějšímu využití.

Výborné jsou jako součást polévek, omáček, gulášů, pod maso, ale také jako řízky. Houby jsou kulinářsky zajímavé díky svému typickému aroma, i proto se často používají například v dietách, kde je nutno omezit sůl, neboť dodávají neslaným pokrmům výraznou chuť. Zajímavý je i fakt, že houby jsou poměrně energeticky chudé a nemusíme se tedy bát zbytečných kalorií navíc (záleží ovšem na způsobu úpravy.

Nevýhodou je těžká stravitelnost některých hub, která se často zvyšuje i tepelnou úpravou. Stravitelnost zvýšíme již tím, že je nakrájíme nebo i nasekáme na menší kousky. Houby při úpravě dobře osolíme a dostatečně dlouho vaříme, dusíme nebo smažíme, podle možnosti i okyselíme citrónem, octem. I konzervační metody přispívají k větší stravitelnosti hub, např. mléčné kvašení nebo nakládání do soli či do octového nálevu. Sušené houby je vhodné  před úpravou alespoň na 15 minut namočit).

Základní informace o složení jedlých hub a možných rizicích jejich konzumace z hlediska zdravotní bezpečnosti jsou k nahlédnutí zde. O jedovatých houbách a otravách z nich se více dozvíte zde.

 

Některé naše jedlé houby

Volně rostoucí houby:


Pěstované houby:

Z obchodu si můžete donést např. čerstvé chlazené žampiony či hlívu ústřičnou. Máte-li na to vhodné podmínky, můžete si oba tyto druhy hub vypěstovat sami doma ze zakoupeného substrátu.

 

Vyzkoušejte si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura

Dvořáková, J., Houby jako potravina. Výživa a potraviny, 2002/3 (57), s. 78
Bezpečnost potravin
Kuncová, Z., Houby – oblíbená součást našeho jídelníčku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce, 2010.