O kávovinových nápojích a jejich výhodách i nevýhodách oproti kávě.

meltaMožná si po přečtení článku o kávě říkáte, proč se „bílá káva“ tak často objevuje jako nápoj na jídelníčku ve školních jídelnách, když zde uvádíme, že káva není vhodná pro děti. Školní „bílá káva“ má ale s pravou kávou pramálo společného. K její přípravě se totiž místo kávy využívají kávoviny. Kávovina je obecné pojmenování pro náhražku kávy, nejčastěji se jedná o různé druhy obilných zrn, která se zpracovávají podobně jako káva. Za tímto účelem lze využít například: cikorku (pražený kořen čekanky), ječmen, slad, žito, hrách, ale také další méně obvyklé suroviny jako jsou například mandle.  Svou roli kávoviny sehrály zejména v dobách krize, např. během obou světových válek, kdy byl nedostatek kávy a popíjely se buď čistě kávovinové směsi, nebo směsi kávovin s kávou v různém poměru. U nás známou kávovinovou směsí je Melta – směs kořene čekanky, cukrové řepy, drcených obilek ječmene a žita, v prodeji jsou i instantní směsi, např. Caro a Bikava. Výživové hodnoty kávovinových nápojů se samozřejmě liší podle druhu použité suroviny.

 

Výhody kávovin oproti kávě

  • čistá kávovina bez příměsi kávy neobsahuje kofein, kávovinové nápoje jsou tedy vhodné pro osoby, které nemohou nebo by neměly konzumovat nápoje s obsahem kofeinu – těhotné a kojící ženy, děti, osoby s vysokým krevním tlakem či žaludečními vředy a další
  • suroviny pro výrobu kávovin jsou levnější, lépe dostupné, proto nižší cena

 

Nevýhody kávovin oproti kávě

  • kávoviny nemají povzbuzující účinky jako káva
  • kávoviny s obsahem pšenice, žita, ječmene a ovsa nejsou vhodné pro nemocné celiakií, neboť obsahují lepek

 

Vyzkoušejte si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura

Švec, Z., Šálek plný lákavé vůně a povzbuzení. Výživa a potraviny, 2002/3 (57), s. 88-89
Ošancová, K., Spotřeba kávy a riziko kardiovaskulárních chorob.  Výživa a potraviny, 2002/1 (57), s.14
Konzum kávy a kloubní revmatizmus. Výživa a potraviny, 2002/1 (57), s. 22
Vliv spotřeby kofeinu matkou na vývoj plodu. Výživa a potraviny, 2002/3 (57), s. 96
Zvyšuje káva hladinu cholesterolu v krvi? Výživa a potraviny, 1999/3 (54), s. 88
Těhotné ženy a káva. Výživa a potraviny, 2002/5 (57), s.152
Káva – nápoj plný otazníkov
Bezpečnost potravin A-Z, www.bezpecnostpotravin.cz/az/
Tomaniová, M., Kocourek, V., Hajšlová, J., Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách. Chem. Listy 1997/91  s.357-366
Ateroskleróza. Diacentrum.