Jak se orientovat v pečivu? Proč je celozrnné pečivo zdravější?

 Celozrnné výrobky mají mnohem vyšší obsah vlákniny, vitaminů skupiny B a minerálních látek (železo, hořčík). Jak název napovídá, jsou vyrobeny z celozrnné mouky, která vzniká pomletím celého zrna obilí včetně slupky (tak zvaných otrub) a klíčku. Výrobky z bílé mouky neobsahují otruby ani klíček a dodávají našemu tělu pouze sacharidy (zejména škrob) a energii.

 
zrno-s-popiskem upr
 
 
 
Obilné zrno se skládá z bílého vnitřku (endosperm), který je tvořen převážně škrobem (sacharidy). Druhou část tvoří obal zrna a klíček, který obsahuje většinu minerálů, vitaminů a vlákniny.

 

.

Výrobky, které obsahují více celozrnné než bílé mouky, jsou proto výživově hodnotnější než výrobky čistě z bílé mouky.

Mezi celozrnné potraviny patří:

 

Mezi výrobky z bílé mouky patří:

 

Použitá literatura:

Manuál prevence v lékařské praxi, 3. LF a SZU, souborné vydání 2004
Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, MZ ČR 2005
Food tables, USDA
Vyhláška MZe č. 333/1997 Sb.
Bednářová Věra: Je celozrnný chléb vždy celozrnný? 2002 SZPI
Hamr Karel: Chléb, jeho druhy a hlavní vady. 2002 SZPI