O jogurtech - účinnky na zdraví a správné uskladnění.

Podobně jako u všech kysaných mléčných výrobků jsou i jogurty významnou složkou zdravého jídelníčku. Díky prokysání jsou dobře stravitelné. Jsou výborným zdrojem pro tělo dobře využitelného vápníku, kvalitních bílkovin a dalších významných složek.

Jejich konzumace pozitivně ovlivňuje přirozenou střevní mikroflóru a brání hnilobným procesům ve střevě, využívají se k úpravě zažívání, harmonizují střevní mikroflóru po užívání antibiotik, jejich pravidelná konzumace pravděpodobně chrání před vznikem nádorů tlustého střeva a konečníku. Také mají pozitivní vliv na snižování vysoké hladiny cholesterolu v krvi (nepočítáme-li ty smetanové). Díky sníženému množství mléčného cukru, laktózy, jogurty bývají tolerovány i osobami trpícími lehčími formami nesnášenlivostí mléčného cukru, neboť ten je v kysaných mléčných výrobcích  částečně rozštěpen působením bakteriálních enzymů.

 

Jak uchovávat jogurt?

Všechny jogurtové výrobky je nutno skladovat v nepoškozeném obalu nejlépe v chladničce při nízkých teplotách do 6 °C, konzumovat co nejčerstvější (přednost dávejte jogurtům s krátkou dobou použitelnosti, které neobsahují zbytečné konzervanty) a rozhodně ne po ukončení data použitelnosti. Jedině tak se zajistí hygienická nezávadnost a chtěné senzorické vlastnosti.

 

Čeho si všímat na obalu jogurtů?

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Pavelka, A., Mléčné výrobky pro vaše zdraví. Nakladatelství Littera, Brno, 1996, s. 54-58
Gajdůšek, S., Mlékařství II. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 1998, s. 31-44
Jogurt nemusí být probiotický. Sdružení obrany spotřebitelů, 2007.
Jogurt prostě musí být jogurt. Sdružení obrany spotřebitelů, 2007.
Jogurty bez škrobů! Sdružení obrany spotřebitelů, 2007.
Je jogurt vlastně ještě jogurt? Sdružení obrany spotřebitelů, 2007.