Jak správně a bezpečně ohřívat stravu v mikrovlnných troubách.

 

mikrovlnka iiMikrovlnné trouby, lidově mikrovlnky, se v posledních letech zařadily mezi kuchyňské přístroje, které běžně používáme v domácnosti k ohřevu či tepelné úpravě potravin a pokrmů. Mezi jejich hlavní výhody patří úspora času při ohřevu potravin a snadné ovládání. 

 

Bezpečné ohřívání potravin v mikrovlnce

Jak je vysvětleno výše, ohřívání potravin v mikrovlnce má své zvláštnosti, které je třeba respektovat. Rychlost ohřevu závisí na velikosti výkonu trouby, na obsahu vody v potravině, hustotě a množství ohřívaných potravin (velikosti porce). Také rozložení teplot v potravině ohřívané mikrovlnami závisí na mnoha faktorech a především větší kusy potravy se ohřívají nerovnoměrně. Mikrobiální riziko hrozí zejména při vaření či ohřívání masa, drůbeže, ryb a vajec.

Doporučení a tipy k vaření a ohřívání potravin:

 

Jak správně postupovat při rozmrazování potravin v mikrovlnce?

 

Jaké nádobí je vhodné do mikrovlnek?

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura

WHO. Elektromagnetická pole a veřejné zdraví. Informační list WHO, překlad Pekárek L, SZU 2005.
Electromagnetic Fields and Public Health. International EMF project. WHO fact sheets.
Mikrovlnná trouba. Bezpečnost potravin A-Z, www.bezpecnostpotravin.cz/az/
Houšová J. Jsou mikrovlnky bezpečné? Výživa a potraviny 2005; 4.