Proč je na některých potravinách uvedeno „Spotřebujte do“ a na jiných „Minimální trvanlivost do“ ? 

Na etiketách potravinářských výrobků můžete zjistit řadu údajů. Vedle informací o výrobci, způsobu skladování a použití, hmotnosti, složení a  energetické hodnotě výrobku by si měl kupující vždy všímat i označení, které informuje o trvanlivosti potravin.

Ta se u potravin, které se rychle kazí, uvádí slovy „ Spotřebujte do“ (datum použitelnosti), u potravin nepodléhajících rychlé zkáze se používá označení „Minimální trvanlivosti do“. Obě data se na první pohled zdají podobná, je mezi nimi ale velký rozdíl.  

 

Datum použitelnosti

 

Datum minimální trvanlivosti

 

Pozor! Některé potraviny, nemusí být označeny datem použitelnosti ani datem minimální trvanlivosti. Jsou to například: čerstvé ovoce a  zelenina, konzumní brambory, kvasný ocet, běžné pečivo určené ke spotřebě do 24 hodin po výrobě, cukr (kromě cukru moučka),aj.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění.
Suková, I. Průvodce označováním potravin. Potravinářské informace 1/2006. UZPI 2006.
Povinné označování potravin.
Burešová, P. Co prozradí obal potraviny a jak porozumět údajům na obale uváděným. SZPI UI 2006.