Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
doplňcích stravy
Doplňky stravy jsou zvláštní skupinou potravin, které mají doplňovat běžnou stravu o vitaminy, minerální nebo o jiné významné látky, a tím mají pozitivně ovlivňovat zdravotní stav konzumentů. Jsou prodejné v lékárnách i mimo ně.
dostatek bílkovin
Nedostatečný příjem bílkovin vede k úbytku svalové hmoty, tím se zhoršuje pohyblivost, oslabuje se obranyschopnost, zhoršuje hojení ran, prodlužuje se doba nemocnosti a rekonvalescence.
dusíkaté
obsahují ve své chemické struktuře dusík (N)
elastin
Elastin je typ bílkoviny, jejíž jméno je odvozeno od jeho elastických vlastností. Je základní složkou některých druhů vaziva.
elektrolyty
Elektrolyty jsou látky, ze kterých se při rozpouštění oddělují ionty schopné přenášet elektrický proud. V těle jsou elektrolyty významné pro přenos nervových signálů, ale také pro udržení rovnováhy tekutin uvnitř a vně buněk.
eliminace
Vynechání nesnášené potraviny z jídelníčku.
emetická
emetický = vyvolávající zvracení
enzymů
Enzymy jsou látky, které v lidském těle umožňují a urychlují chemické reakce.
EPA
EPA = eikosapentaenová kyselina
epidemie
Při epidemii nemoc postihuje v daném čase velkou část populace.
epidemiích
Při epidemii nemoc postihuje v daném čase velkou část populace.
esenciální mastné kyseliny
Podle polohy poslední nenasycené vazby rozlišujeme tzv. omega-3 a omega-6 esenciální MK. Mezi omega-3 MK patří např. kyselina alfa-linolenová (ALA), eikosapentaenová (EPA), dokosahexaenová (DHA). Zdroje omega-3 MK jsou mořské ryby a jiní mořští živočichové, vlašské ořechy, řepka, soja (a oleje z nich). Mezi omega-6 MK patří kyselina gama-linolenová (GLA), linolová (LA), arachidonová (AA).
ESPGHAN

ESPGHAN = Evropská společnost pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu.

estrogenními účinky
Estrogen je hormon, který je mimo jiné nezbytný pro správný vývoj a rozmnožování savců.
euforie
Pocit velké až přehnané radosti, štěstí a tělesné či psychické pohody.
Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“