Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
mléko albuminové
Albuminové mléko je produkované byložravci (kůň, osel), všežravci (prase) a masožravci (pes, kočka, liška).
mléko přední
Přední mléko je vodnatější a slouží k rychlému uhašení žízně, je bohaté na mléčný cukr (laktózu) a bílkoviny.
množství alkoholu
Přítomné množství alkoholu v krvi se vyjadřuje v desetinách procent, čili promile.
moderní pověsti
Moderní pověsti, mýty a fámy - také se jim říká městské legendy (angl. urban legends). Setkáváme se s nimi běžně jako s „pravdivými historkami“, které se obvykle přihodily „kamarádovi kamaráda“.
motolice
Motolice jsou parazité, kteří mohou způsobit například postižení jater a žlučníku.
Mozarella
Mozarella je měkký sýr pocházející z Itálie. Název je odvozen od italského slova „mozzare“ - odříznout, neboť do konečné podoby je tvarován nožem. Původní Mozarella se vyráběla z buvolího mléka.
mutagenní
Mutagenní látka může způsobit genetické vady v živých buňkách. Následkem mutace může být odumření buňky, vrozená vada či např. vznik nádorového onemocnění.
mužská obezita
Mužský typ obezity se nazývá také androidní nebo centrální obezita.
myoglobin
Myoglobin - červené barvivo svalu, přenáší kyslík uvnitř svalové buňky. Myoglobin obsahuje asi 4 % celkového železa v těle.
myoglobinu
Myoglobin - červené barvivo svalu, přenáší kyslík uvnitř svalové buňky. Myoglobin obsahuje asi 4 % celkového železa v těle.
na obsah rtuti
Nízký obsah rtuti má například hejk, losos, kapr, mořská štika, pstruh, sardinky či treska. Lehce zvýšený obsah rtuti má makrela nebo tuňák, jejich příjem je vhodný nejvýše 1x týdně.
nadbytek vlákniny
Nadbytek vlákniny ve stravě může zapříčinit zácpu a zhoršit vstřebávání některých minerálních látek a stopových prvků z potravy, např. zinku a železa.
náhradní sladidla
Náhradní sladidla jsou látky přidávané do potravin pro vytvoření dojmu sladké chuti, mají nižší obsah energie než cukr (řepný cukr = sacharóza). Některá náhradní sladidla jsou vyráběna uměle – například sacharin, aspartam, acesulfam K, cyklamát. Existují ale i přirozená náhradní sladidla – například sorbitol nebo xylitol.
nasycené tuky
Nasycené tuky významně zvyšují riziko onemocnění srdce a cév. Vyskytují se především v živočišných tucích, kokosovém a palmojádrovém tuku. Vysoké množství obsahují například uzeniny, tučná masa a mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku (mimo jiné smetana, šlehačka, smetanové jogurty, plnotučné mléko atd.), majonéza, rychlé občerstvení, smažené a fritované potraviny, sladkosti apod.
nasycených tuků
Nasycené tuky významně zvyšují riziko onemocnění srdce a cév. Vyskytují se především v živočišných tucích, kokosovém a palmojádrovém tuku. Vysoké množství obsahují například uzeniny, tučná masa a mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku (mimo jiné smetana, šlehačka, smetanové jogurty, plnotučné mléko atd.), majonéza, rychlé občerstvení, smažené a fritované potraviny, sladkosti apod.
Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“