Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
zadní mléko
Zadní mléko má vyšší podíl mléčného tuku, slouží k dlouhodobějšímu zasycení.
závislosti na čokoládě
Pro čokozávisláky již dokonce existuje termín „čokoholik“.
zdravotní nezávadnosti
Za zdravotně nezávadné označujeme ty potraviny, které splňují fyzikální, chemické a mikrobiologické požadavky na nezávadnost stanovené zákonem , např. neobsahují mikroorganismy nebo chemické látky, které by mohly poškodit zdraví konzumenta.
zhušťovadel
Látky vážící vodu. Používají se k úpravě konzistence potravin. Například pektinové látky, škroby.
změří tepovou frekvenci
Tepová frekvence se měří buď na vnitřní straně zápěstí třemi prostředními prsty, nebo na krku v prohlubni vedle ohryzku ukazováčkem a prostředníčkem.
ztrácejí svou kvalitu vlivem času, světl
Dochází k chemickým změnám, které ničí například antioxidanty, vitamíny, ale také mění chem.stavbu mastných kyselin. Dochází ke změnám v chuti a vůni, i ke změnám struktury samotných mastných kyselin. Vznikají například volné radikály a trans-nenasycené MK.
ztužování
Ztužování je proces, při kterém se mění konzistence a vlastnosti olejů. Ztužené tuky mají tuhou konzistenci, např. Hera, Omega, Flora, aj.
Zvýšená hladina HDL-cholesterolu
Zvýšená hladina HDL-cholesterolu je u mužů vyšší než 1,0 a u žen nad 1,3 mmol/l.
Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“