Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
tatarském bifteku
Tatrský biftek neboli tatarák se připravuje ze syrové hovězí svíčkové, syrového žloutku, soli, pepře, cibule a hořčice.
tavicí soli
Nejčastěji se jako tavicí soli používají sodné soli kyseliny fosforečné, méně často citronové.
tělesné bílkoviny
Bílkoviny, které jsou součástí všech svalů a orgánů v těle, jsou obsažené také v krvi, míše a podobně. Jsou nezbytné pro fungování našeho těla a jejich ztráta nevhodným hubnutím je nebezpečná.
tepelně izoluje
Tepelně izolovat znamená tepelně oddělit, zamezit pronikání tepla mezi potravinou a okolním prostředím.
teploměr
Teploměr do masa má tvar náramkových hodinek, ale bez pásku, s bodcem, který se zapichuje do masa.
tepové frekvence
Tepová frekvence znamená počet stahů srdce během jedné minuty.
teratogenní
Poškozuje plod během jeho vývoje. Výsledkem mohou být vrozené vývojové vady a různé defekty.
termizací
Termizace je záhřev na 60 – 70 stupňů C, při němž se usmrtí nebo poškodí většina živé mikroflóry.
termolabilních toxinů
Termolabilní toxiny jsou takové, které lze zničit tepelnou úpravou.
termoplasty
Termoplast je plastický deformovatelný materiál, který si své vlastnosti zachovává i po zahřátí a následném ochlazení. Opakem termoplastů jsou termosety.
Thayacha
Thayacha je peruánský pokrm, jehož základem jsou uvařené hlízy lichořeřišnice hlíznaté, které se nechají přes noc projít mrazem.
THC
THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) je chemická látka patřící do skupiny cannabinoidů - látek s účinkem na psychiku člověka. Cannabinoidy jsou obsažené například v marihuaně(vyrábí se z konopí).
trans mastné kyseliny
Mastné kyseliny jsou základem všech tuků. Liší se svou délkou a také vlastnostmi svých vazeb – podle toho se pak mluví o tucích nasycených a nenasycených. Trans mastné kyseliny jsou nenasycené a vznikají v potravinách hlavně během procesu tzv. ztužování tuků. Potraviny je však obsahují i přirozeně. V malém množství nám neškodí, ve větším mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév. U nás jsou velkým zdrojem trans mastných kyselin především potravinářské výrobky vyrobené s použitím cukrářských a pekařských margarinů (koblihy, vánočky, tukové rohlíky, …) a potenciálně všechny potraviny, které mají na obalu napsáno, že obsahují ztužený rostlinný tuk. I v zařízeních veřejného stravování se zřejmě používají produkty obsahující ztužený rostlinný tuk velmi často.
trans mastných kyselin
Mastné kyseliny jsou základem všech tuků. Liší se svou délkou a také vlastnostmi svých vazeb – podle toho se pak mluví o tucích nasycených a nenasycených. Trans mastné kyseliny jsou nenasycené a vznikají v potravinách hlavně během procesu tzv. ztužování tuků. Potraviny je však obsahují i přirozeně. V malém množství nám neškodí, ve větším mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév. U nás jsou velkým zdrojem trans mastných kyselin především potravinářské výrobky vyrobené s použitím cukrářských a pekařských margarinů (koblihy, vánočky, tukové rohlíky, …) a potenciálně všechny potraviny, které mají na obalu napsáno, že obsahují ztužený rostlinný tuk. I v zařízeních veřejného stravování se zřejmě používají produkty obsahující ztužený rostlinný tuk velmi často.
trans-mastné kyseliny
Mastné kyseliny jsou základem všech tuků. Liší se svou délkou a také vlastnostmi svých vazeb – podle toho se pak mluví o tucích nasycených a nenasycených. Trans mastné kyseliny jsou nenasycené a vznikají v potravinách hlavně během procesu tzv. ztužování tuků. Potraviny je však obsahují i přirozeně. V malém množství nám neškodí, ve větším mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév. U nás jsou velkým zdrojem trans mastných kyselin především potravinářské výrobky vyrobené s použitím cukrářských a pekařských margarinů (koblihy, vánočky, tukové rohlíky, …) a potenciálně všechny potraviny, které mají na obalu napsáno, že obsahují ztužený rostlinný tuk. I v zařízeních veřejného stravování se zřejmě používají produkty obsahující ztužený rostlinný tuk velmi často.
Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“