Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
smoothie

Smoothie je nápoj, připravený mixováním celého ovoce. Na rozdíl od 100% ovocných šťáv obsahuje i dužinu a v některých případech slupku, proto je zdrojem vlákniny a většího zdroje vitaminů a minerálních látek; má také nižší glykemický index než ovocné šťávy. Vhodné je kombinovat ovoce ve smoothie s mlékem nebo jogurtem, semínky, ořechy, vločkami apod. – pak může být smoothie plnohodnotnou snídaní.

specifických autoprotilátek v krvi

Specifické autoprotilátky vyskytující se u celiakie jsou zejména protilátky proti tkáňové transglutamináze a proti endomysiu.

správná technika přiložení a přisátí dít
Bříško miminka by mělo být přitisknuté na tělo matky, ne bokem. Dítě má mít v ústech nejen bradavku, ale i větší část dvorce. Správně přisáté dítě pije bez srkání, slyšet je pouze polykání mléka, tváře při pití nevpadávají, při sání se pohybují uši a spánky dítěte. Častou chybou je povytahování prsu z úst dítěte ze strachu z dušení nebo pro kontrolu přisátí, držení prsu tak, že prsty zakrývají dvorec, či sání dítěte pouze na bradavce.
sterilizací
Při tepelné sterilizaci jsou v potravinách za pomoci vysokých teplot usmrceny všechny přítomné mikroby. Sterilizované potraviny mají delší trvanlivost než potraviny ošetřené pasterizací.
stimulant
stimulant je látka s povzbuzujícími účinky
stimulantech
stimulant je látka s povzbuzujícími účinky
stimulujících
povzbuzujících
středně mineralizované
Obsah minerálních látek je ve středně mineralizovvaných vodách 500-1500 mg/l.
střevní mikroflóru
Bakterie, které žijí přirozeně v lidském střevě, pomáhají trávit potravu, potlačují růst škodlivých bakterií, ale také třeba vyrábí některé nezbytné vitamíny – například vitamín K, který má důležitou funkci pro zastavení krvácení.
studií o vlivu glutamátu
Mezi ně patří i rozsáhlá studie pod záštitou Světové zdravotnické organizace, provedená v roce 1987. V ní se vážné poškození zdraví člověka glutamátem nepotvrdilo, i proto nebyla stanovena ani bezpečná hranice jeho denního příjmu. Uvádí se, že bez rizika je možné přijmout denně až 120 mg/kg tělesné váhy glutamátu sodného, do tohoto množství se započítává jen uměle přidávaný glutamát sodný (ne glutamát přirozeně se vyskytující v potravinách).
sulforafanu
Sulforafan je látka s antioxidačními vlastnostmi. Nachází se v brukvovité zelenině, např. v brokolici, květáku, zelí a kapustě. Jeho nejbohatším zdrojem jsou růžičky brokolice.
sushi
Nejběžnější přísadou do sushi je tuňák, mohou se ale použít i jiné druhy ryb či mořské plody (chobotničky, sépie). Před použitím se pouze spaří horkou vodou a naloží do octa nebo sojové omáčky.
sušiny
Sušina je to, co zůstane z potraviny po odpaření veškeré vody, čili bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, stopové prvky, vitaminy a další složky. Např. 50 % sušiny znamená, že po odpaření vody zůstane 50 % původního množství.
svalovec stočený
Rizikové je hlavně maso z divočáka. Nemoc se projevuje velkými bolestmi ve svalech, může skončit i úmrtím hostitele.
svatojánský chléb
Svatojánský chléb neboli karob. Jeho sušené lusky se melou na prášek podobný kakau. Traduje se, že se semeny karobu živil Jan Křtitel, odtud biblický název.
Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“