Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
obsah tuku v sušině
Výpočet obsahu tuku v sýru: % tuku v sýru = % t. v s. x % sušiny / 100
olejů
Oleje jsou zásobní látky rostlin, ukládají se hlavně v plodech a semenech, ale i v jiných částech rostlin. Oproti živočišným tukům mají rostlinné mnohem větší podíl nenasycených mastných kyselin, tedy mastných kyselin s násobnou vazbou mezi dvěma sousedními uhlíky.
omega-6 mastné kyseliny
Omega-6 MK ovlivňují krevní tlak, teplotu, hojení ran, zánětlivé procesy. Působí ale proti vlivu omega-3 MK, proto má jejich vysoký příjem nepříznivý vliv např. na srdce a cévy, kosti, záněty, psychickou vyrovnanost, zvyšuje riziko nádorových onemocnění. Mezi omega-6 MK patří kyselina gama-linolenová (GLA), linolová (LA), arachidonová (AA).
omega-6 mastných kyselin
Omega-6 MK ovlivňují krevní tlak, teplotu, hojení ran, zánětlivé procesy. Působí ale proti vlivu omega-3 MK, proto má jejich vysoký příjem nepříznivý vliv např. na srdce a cévy, kosti, záněty, psychickou vyrovnanost, zvyšuje riziko nádorových onemocnění. Mezi omega-6 MK patří kyselina gama-linolenová (GLA), linolová (LA), arachidonová (AA).
omega3 mastné kyseliny
Omega3 mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné a jsou obsaženy například v rybím oleji a rybách (dobrým zdrojem je například pstruh, makrela, losos). Dále je obsahují semínka a ořechy.
onemocnění dna
Dna je chronické onemocnění spojené s vysokou hladinou kyseliny močové v těle. Tělo se jí nedokáže zbavit a ukládá ji v podobě ostrých krystalků v okolí kloubů a jiných tkání (zejména ledvin), kde způsobuje zánět a velké bolesti.
onemocnění přenosná ze zvířat na člověka
Nemoci přenosné ze zvířat na člověka nazýváme zoonózy. Ty lze dělit na menší podskupiny, například listeriózu řadíme do skupiny saprozoonóz, u kterých je zdrojem onemocnění buď neživý organický substrát, nebo zvíře.
osteomalacie
Osteomalacie neboli měknutí kostí je onemocnění, při kterém dochází k postupnému odvápnění kostí, které má za následek deformaci změklých kostí (páteře, pánevního pletence, kostí dolních končetin), jsou-li zatěžovány.
osteoporóza
Osteoporóza je onemocnění, při kterém dochází k úbytku kostní hmoty a zvyšuje se riziko zlomenin. Zlomeniny způsobené osteoporózou hrozí každé 3.ženě a 6.muži v ČR.
osteoporóze
Osteoporóza je onemocnění, při kterém dochází k úbytku kostní hmoty a zvyšuje se riziko zlomenin. Zlomeniny způsobené osteoporózou hrozí každé 3.ženě a 6.muži v ČR.
osteoporózy
Osteoporóza je onemocnění, při kterém dochází k úbytku kostní hmoty a zvyšuje se riziko zlomenin. Zlomeniny způsobené osteoporózou hrozí každé 3.ženě a 6.muži v ČR.
oštiepok
Oštiepok se vyrábí z hrudkového sýra, formuje se a potom se pere v horké vodě. Tím se získají jeho tvárné vlastnosti. Sýr se nakonec vkládá do solné lázně a poté se může i udit.
ovocné nektary
Ovocné nektary jsou slazené ovocné šťávy ředěné vodou.
Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“