Glossaries
Term | Main definition |
---|---|
jáhly |
Jáhly jsou drobné žluté kuličky, které vznikají loupáním prosa. Vařené jáhly se používají v řadě tradičních českých pokrmů (např. jáhelník).
|
jakosti |
Jakost je souhrn užitných a jinak významných vlastností výrobku, včetně senzorických vlastností jako je vzhled, vůně a chuť potraviny.
|
jinanu dvoulaločného |
Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) – strom původem z Číny. Jeho listy obsahují látky, které rozšiřují cévy. Tím se zlepšuje zásobení orgánů živinami a kyslíkem. Účinky na mozek jsou: zlepšení paměti a soustředění, snížení psychické únavy. Účinky v mozku jsou u výtažků z ginkga podobné kofeinu, ale účinek je delší, chybí následné stavy vyčerpání, nevzniká závislost a nehrozí nežádoucí účinky, spojené s užíváním kofeinu. Jinak naopak navíc obsahuje látky, které příznivě působí na cévy a další tkáně.
|
jódu | |
jogurtový zákys |
Jogurtový zákys je směs termofilních mléčných streptokoků a laktobacilů.
|