Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Main definition
Caro
Caro je instantní kávovinová směs. Obsahuje: bílkoviny 5,3g, sacharidy 82,6g , tuky 0,3g. její energetická hodnota je 1500 kJ/100g v suchém stavu.
celulitidy
Celulitida, neboli pomerančová kůže, je postižení vazivové a tukové tkáně v podkoží. Vzniká hromaděním odpadních látek díky narušení procesů, které zasahují podkožní vazivo, tukovou tkáň, svalstvo i cévy.
celulózu
Celulóza je v přírodě nejrozšířenější organická sloučenina. Je základní stavební složkou buněčných stěn vyšších rostlin a je nestravitelná enzymy trávicího traktu lidí. Je obsažena hlavně v obilovinách. Při mlýnském zpracování se z obilných zrn odstraňuje.
Cereálie
Cereálie jsou veškeré obilniny (obiloviny) a výrobky z nich.
cévní mozkové příhody
Cévní mozková příhoda, lidově řečeno „mrtvička“, je onemocnění, při kterém je omezen nebo přerušen přítok krve do části mozku. Může dojít k ochrnutí končetin, ztrátě řeči apod.
chitin
Chitin se vyskytuje například v houbách.
chmel
Chmel otáčivý (Humulus lupulus) - používají se šištice. Chmel pomáhá zklidnit při napětí, snižuje úzkost, zpomaluje srdeční činnost a zlepšuje trávení. Pozor! Účinná látka lupulin ale také tlumí činnost mozku, takže pokud to s dávkováním přeženete, spíše než klidnému učení se budete věnovat spánku. Z chmele se vyrábí čaj, kapsle, tablety.
cholery
Cholera je onemocnění, které se projevuje bolestivými vodnatými průjmy, zvracením, křečemi ve svalech. Může vést až k úmrtí.
Cholesterol
Cholesterol je látka tukové povahy, která je pro naše tělo na jedné straně nepostradatelná – tvoří se z něj například hormony a vitamin D apod. V nadměrném množství se může usazovat ve stěnách cév a ucpávat je. Vyskytuje se ve všech živočišných tkáních, ale nevyskytuje se v rostlinách. Část cholesterolu si tělo samo vytváří, část se do těla dostává konzumací živočišných potravin. Vysoký příjem cholesterolu v potrav?? zvyšuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév.
cholesterolu
Cholesterol je látka tukové povahy, která je pro naše tělo na jedné straně nepostradatelná – tvoří se z něj například hormony a vitamin D apod. V nadměrném množství se může usazovat ve stěnách cév a ucpávat je. Vyskytuje se ve všech živočišných tkáních, ale nevyskytuje se v rostlinách. Část cholesterolu si tělo samo vytváří, část se do těla dostává konzumací živočišných potravin. Vysoký příjem cholesterolu v potravě zvyšuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév.
chronické
Chronické = dlouhodobé
chudekrevností
Chudokrevnost neboli anémie se projevuje bledostí, velkou únavou, v těžkých případech i dušností. Dochází také ke změnám na nehtech, kůži, koutcích úst a sliznicích (jsou bledé). Červené krvinky jsou při nedostatku železa menší a obsahují méně krevního barviva hemoglobinu).
chudokrevnost

Chudokrevnost neboli anémie je způsobena nedostatkem krevního barviva hemoglobinu. U celiakie je příčinou anémie nedostatečné vstřebávání železa kvůli porušené funkci střevní sliznice. Chudokrevnost se projevuje bledostí kůže a sliznic, únavou, dušností, vyšší náchylností k infekcím, změnami na kůži a nehtech. Červené krvinky jsou při tomto typu chudokrevnosti menší a mají nižší obsah hemoglobinu.

cirhóza jater
Zvazivovatění jaterní tkáně, jaterní tkáň ztrácí funkčnost a následkem je selhání jater.
cirhózu jater
Zvazivovatění jaterní tkáně, jaterní tkáň ztrácí funkčnost a následkem je selhání jater.
Ministerstvo zemědělství logo
ÚZEI
Ministerstvo zdravotnictví logo

Webová stránka je realizována v rámci plnění dotačního programu MZ ČR „Národní program zdraví – projekty podpory zdraví 2013“, projekt č. 10305: „Informační kampaň na téma WHO 5 klíčů k bezpečnému stravování, hygiena při manipulaci s potravinami a zdravá výživa“