O výživě koluje opravdu mnoho mýtů a fám, kterým stále věříme.

 

Margaríny jsou z ropy a škodí zdraví

rostlinne_masloO margarínech a rostlinných tucích se můžeme dočíst spoustu rozporuplných zpráv – někdy jsou výslovně doporučovány, jindy zatracovány jako „umělé, nebezpečné, rakovinotvorné“ a podobně. Podívejme se na nejčastější mýty o margarínech:

Margaríny jsou vyráběny z ropy

Ne! Pro výrobu margarínů se používají hlavně rostlinné oleje, do některých z nich se přidávají i složky mléka (syrovátka, podmáslí, máslo,…) a další přísady. Složení margarínů je stejně jako u ostatních potravin povinně uváděno na obalu a všechny složky musí splňovat podmínku zdravotní nezávadnosti.

Margaríny způsobují rakovinu

Fáma podobná té o škodlivosti přídatných látek neboli „éček“. Strach ze škodlivosti margarínů podobně jako u náhradních sladidel nebo přídatných látek je způsoben obvyklým strachem z neznámého. Všechny potraviny a jejich složky jsou pečlivě testovány a schválené jsou jedině ty, které splňují náročné podmínky. Samozřejmě platí, že je musíme jíst v přiměřeném množství. Při velmi jednostranném jídelníčku může být škodlivá v podstatě jakákoli potravina.

Výroba margarínů je umělá

Ne. Výrobní postupy u margarínů se nijak neliší od výroby jiných potravin – průmyslové procesy se používají téměř u všech.

Místo margarínu je lepší jíst máslo

masloIdeální je, když je jídelníček co nejpestřejší a jednotlivé druhy potravin se v něm střídají. Není zvláštní důvod dávat přednost máslu před rostlinnými tuky. Naopak je mnoho důvodů, proč rostlinné tuky jíst – složení tuků je v nich příznivější pro zdravé srdce a cévy (většinou neobsahují žádný cholesterol), obvykle také obsahují méně celkového tuku než máslo. Některé výrobky dokonce přímo pomáhají předcházet nemocem srdce a cév nebo některým druhům nádorů. Bývají obohaceny řadou prospěšných látek a chuťově se vylepšují. Výhodou rostlinných tuků oproti máslu je i jejich snadnější roztíratelnost a nižší cena.

Strašák v podobě trans mastných kyselin

V poslední době se hodně mluví o škodlivosti margarínů kvůli obsahu nebezpečných „trans mastných kyselin“ (TMK). Ještě nedávno se opravdu při výrobě margarínů používaly postupy, při kterých vznikalo velké množství těchto látek. Počátkem devadesátých let doporučila Světová zdravotnická organizace radikální snížení TMK ve stravě a výrobci margarínů na to reagovali úpravou výrobní technologie. Díky tomu obsah TMK klesl v posledních letech přibližně na úroveň másla. Margaríny, které jsou u nás běžně k dostání, mají obsah TMK většinou zanedbatelný, ale i mezi nimi jsou rozdíly – sledujte proto informace na obalu. TMK je daleko více ve smažených hranolkách, náhražkách čokolády, jemném pečivu, koblihách, sušenkách, oplatkách apod.

 

Záhadné přísady v čínských restauracích

Historky o nejrůznějších nevábných přísadách, prodávaných v asijských restauracích slyšel snad každý. Znají je v mnoha zemích a většinou se týkají takového typu exotických restaurací, který je v dané zemi nejčastější. V USA tak například kolují příběhy o mexických pokrmech, u nás hlavně o čínské kuchyni.

Typický je příběh o kočičím drápku, který uvízne ubohému strávníkovi mezi zuby, nebo o kosti z krysy či kočky, nalezené v pokrmu. Svou roli často sehrává i hygienická kontrola, která najde v kuchyni asijské restaurace zbytky krysího, kočičího nebo psího masa… Velmi oblíbená se u nás stala reklama o „Bóbikovi“, inspirovaná podobnými příběhy. Mezi obvyklé „nechutné“ přísady, nalezené v exotickém jídle patří i lidský prst, moč nebo sperma. Podkladem pro tyto fámy nejsou skutečné zážitky, ale spíše nechuť většinové společnosti k přistěhovalcům a odlišným jídelním zvyklostem.

 

Náhradní (umělá) sladidla způsobují rakovinu

Stejně jako u „éček“ a margarínů má tato fáma základ v přirozeném strachu z neznáma. V množství, ve kterém se u nás povolená náhradní sladidla běžně konzumují, jsou neškodná. Díky některým vlastnostem jsou dokonce zdraví prospěšnější než cukr. Mají například nižší obsah energie a mohou je používat i lidé, kteří trpí cukrovkou. I pro náhradní sladidla platí jednoduchá zásada – nic se nemá přehánět. Nejlepší cestou je pestrý jídelníček, ve kterém se jednotlivé druhy potravin střídají – slaďte tedy různými prostředky a hlavně s mírou.

 

Jíte konce banánů? A nebojíte se?

Možná vám říkali, že konce banánů by se měly odlomit a v žádném případě nejíst. Nebo jste dokonce slyšeli o dítěti, které po snědení vršku banánu záhadně zemřelo a po dlouhé době se zjistilo, že to způsobila otrava jedem, který do banánu vstříknul jedovatý had? Pak jste se stali obětí „městské legendy“- moderní obdoby mýtů a legend!  Smyšlená historka o úmrtí po konzumaci konce banánu koluje po celém světě minimálně od 70. let a má různé podoby. Jednou je příčinou smrti jed exotického hada, který žije výhradně na banánovníku, jindy je to jedovatý pavouk nebo štír. Časté jsou i varianty, kde přímo pod slupkou banánů žijí jedovatí červi nebo bakterie, způsobující otravu nebo dokonce smrt. Všechny tyto fámy jsou samozřejmě nesmyslné, takže jezte klidně banány celé – a nebojte se!

 

Coca-Cola:  Nápoj opředený mýty

Žádný jiný výrobek na světě není spojován s takovým množstvím pověstí, fám a anekdot jako právě coca-cola. Je jich tolik, že pro ně vznikl i souhrnný název Cokelore“.

Asi nejznámější je fáma o schopnosti coca-coly rozpouštět předměty – nejčastěji jsou to hřebíky, mince, lžíce, ale i podivnější věci – zuby, kus dřeva, párek v rohlíku, slanina, myš či netopýr, nebo dokonce dělník, který spadl do nádrže s coca-colou a okamžitě se rozpustil!

V pověrách se často mluví i o zázračných účincích coly – používá se k čištění rzi, kovových předmětů, vodovodního odpadu či skvrn od oleje, k dobíjení autobaterií, místo brzdové kapaliny, dále k léčbě kocoviny nebo plynatosti. Některé vlastnosti jsou coca-cole připisovány pravdivě - v malých doušcích a chlazená pomáhá například zklidnit žaludeční nevolnost. Naopak zcela smyšlený je antikoncepční účinek coly. Pověrou je i to, že coca-cola v kombinaci s aspirinem je silné afrodisiakum.

O cole se šíří ale i spousta negativních fám – prý způsobuje rakovinu, neplodnost, zpomalení růstu, akné, dokonce může „rozežrat vnitřnosti“, způsobit průhlednost hrdla nebo rozštěpení jazyku ve dví.

Stejně jako u sladidel i zde platí – Colu klidně pijte, ale všeho s mírou, protože slazené kolové nápoje obsahují hodně energie a napomáhají tak návyku na sladkou chuť a vzniku obezity, svým složením také přispívají ke vzniku zubního kazu a řídnutí kostí.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Dostálová J., Pověry a mýty o tucích. FZV
Éčka – přísady do potravin
Suchánek P.,
Mýty a pověry kolem výživy
Janeček, P.: Černá sanitka a jiné děsivé příběhy, 1. vydání, Praha, nakladatelství PLOT, 2006, 367s.
Janeček, P.: Černá sanitka: Druhá žeň, 1. vydání, Praha, nakladatelství PLOT, 2007, 335s.
Oliveriusová l.,
Čím si osladíme? Výživa nejen při hubnutí. 2004.